User Interface Win: Novi Air Port Utility

Ja i mreže smo dva pojma. Nikada me nisu interesovale, a pošto je Goran to preuzeo na sebe još od dana kada smo otpadali u Medija centru na Fakultetu tehničkih nauka, nisam imao ni potrebu da se sa njima bakćem (fala Godžo!)

Pošto je umreženost sastavni deo onoga što radim i načina na koji živim, silom prilika sam video niz kojekakvih panela za konfiguraciju mreže. Kroz firmu, stan i Kopaonik se izmenjalo dosta rutera u zadnjih 5, 6 godina i gotovo svi paneli za njihovo konfigurisanje su blagi užas: web aplikacije koje koriste IFRAME-ove, nisu upoznate sa JavaScriptom i mogućnošću asinhronog osvežavanja podataka itd. Bilo je tu i skupljih i jeftinijih rutera, ali su svi imali slično rešene panele za administraciju.

Krajem 2007. smo uzeli prvi AirPort Extreme za kancelariju i od tada smo gotovo isključivo na Apple mrežnoj opremi. Panel za upravljanje ovim uređajima je nativna aplikacija koja dolazi uz Mac OS i osvežava se kroz Software Update servis koji Apple pruža.

Najnovije osveženje AirPort Utility softvera (v6.0) moju trenutnu konekciju prikazuje ovako:

Airport utility

Iskusnom administratoru će se ovo verovatno učiniti kao čist eye candy, ali ljudima koji imaju kućne mreže ili vlasnicima malih firma, svaki korak ka pojednostavljenju rada i administracije mreža je i više nego dobrodošao. U vreme kada se proizvođači utrkuju ko će napraviti što komplikovaniji interfejs sa što više kriptično imenovanih opcija, pomak u ovom smeru je i više nego dobro došao.

iA Writer

Ukoliko koristite Mac i dosta pišete, iA Wirter je verovatno najbolje uloženih $9 koje ćete potrošiti ove godine. Po cenu jedne kole od 0.5l na benzionskoj pumpi, dobije se editor koji je pravo uživanje koristiti:

Ia writer

Aplikacija je toliko upeglana, da me vuče da pišem samo kako bih je koristio. Ono što vredi svaki cent (i mnogo više) je pomoć da se održi pažnja na samom tekstu dok se radi. iA Writer to postiže tako što pređe u Full Screen i sa ekrana skloni sve moguće distrakcije. Korak dalje u tom smeru je i Focus Mode (uključuje se sa Cmd + D) koji naglašena samo rečenica koju trenutno pišete.

Najtoplija preporuka.

Toolkit 2010

Kada pogledam alate koje svakodnevno koristim za programiranje i podršku, nisu se promenili već duže vremena. Neki su unapređeni (novi Transmit, stabilan Sktich itd), neki i ne baš, ali se sam izbor nije promenio: Zend Studio je napredno PHP razvojno okruženje. Iako već par mesecima svi imamo licence za najnoviju verziju (v8), ja i dalje koristim stari 5.5. Neke navike teško umiru, kao i moja odvratnost prema svemu baziranom na Eclipse platformi.

Mogućnosti bez kojih ne bih mogao su Jump to Resource i Code Completion. Bez njih je rad na projektima koji imaju mnogo fajlova i klasa (kao što je activeCollab) stvarno muka.

Zend Studio 5

Skitch je najupeglaniji način da se napravi screenshot koji sam do sada video. Jeste da ne liči ni na jednu Mac aplikaciju, ali je zato savršeno dizajniran za posao koji radi.

Najbolje opcije - jednostavan resize i crop, lako označavanje delova na slici, kao i ugrađen sistem da se fajlovi lako uploaduju na neki od servisa za deljenje slika, kao i na neki FTP ili SFTP server. Takođe cool je i drag and drop opcija čuvanja fajlova; njega gotovo isključivo koristim i ne sećam se da li sam ikada koristio Skitchev ugrađeni Export alat.

Skitch

Versions je odličan Subversion klijent za Mac. Voleo bih da su neke stvari malo upeglanije (kao npr mogućnost da se odradi update više work copyja istovremeno, postojanje alata koji olakšava merge itd), ali je sve u svemu prilično zgodan alat i vredi cenu licence.

Main Versions.app Window

Transmit je FTP, SFTP, Amazon S3 itd klijent za Mac. Ono što mi najviše koristi je kolonalni prikaz, kako foldera u lokalu tako i remote foldera, dobar queue i činjenica da radi kako treba (ne puca, ne izostavlja fajlove i slične gluposti koje neki drugi FTP klijenti prave).

Transmit.app

O email klijentima

postbox.jpg

Danas Dragan pomenu Postbox. Pošto generalno imam slabost prema email klijentima (da li sam pominjao da mi je neostvareni san da napravim webmail aplikaciju?) i pošto je beta dostupna za besplatan download, odmah sam je skinuo da vidim o čemu se radi. Pokrenuo, podesio GMail (jako jednostavno) i otvorio par mailova koje je prve skinuo.

Hteo sam da vidim da li se kači kroz POP3 ili kroz IMAP da mi ne bi kojim slučajem brisao poruke sa servera pa sam otvorio settings dijalog za account. A tu poznata slika - Mozilla Thunderbird! Kasnije sam proverio i stoji - Postbox je zasnovan na Thunderbirdu. Mnogi će reći da je to dobra stvar jer se gradi na stabilnoj osnovi, ne rasipaju se resursi jer se nadgrađuje na hiljadama već utrošenih sati, a i projekat automatski nasleđuje sve što Thunderbird u budućnosti uradi itd. Sve to stoji i siguran sam da će Postbox naći hiljade poklonika i mušterija. Ali...

Kada god probam neki novi email klijent uvek doživim malo razočarenje jer uvek vidim propuštenu priliku da se za desktop klijente bude ono što je GMail bio za webmail aplikacije, prilika da se zaboravi sve što se do sada znalo o desktop email klijentima i napravi nešto sam drugačijom vizijom od "hajde da potučemo Outlook po broju ugrađenih mogućnosti" ili "hajde da Thunderbirdu dodamo social dimenziju" ili "hajde da prenesemo desktop interfejs u browser".

Iskreno mislim da postoji mesto za email klijent napravljen sa "hajde da napravimo email klijent koji će raditi kako ja želim pa makar se to kosilo sa svim konvencijama koje sada važe među desktop klijentima" vizijom. Trebalo bi da dođe neko i da na drugačiji i svež načim pristupu problemu koji se već godina rešava na isti način, neko ko će uraditi ono što je Basecamp uradio web baziranim alatima za upravljanje projektima ili Gmail webmail aplikacijama.

Da se malo protresu stvari...

iWork '09 fajlovi više nisu paketi

Od svih glasina o tome šta će biti predstavljeno na ovogodišnjem MacWorldu mene su najzanimljivije bile sledeće tri - novi Mac Mini, novi Cinema monitori i novi iWork. Od tri navedene samo je iWork stvarno i predstavljen. No dobro...

pages.png

Pošto uglavnom koristim Pages (Numbers i Keynote koristim kada moram), prevashodno su me zanimala unapređenja te aplikacije kao i potencijalne novosti koje iWork kao celina donosi. Evo tri koje su mi privukle pažnju:

 1. iWork '09 fajlovi više nisu paketi. Subversion koristim svakodnevno u radu sa kodom, ali je problem što se iWork '08 i Subversion ne slažu baš lepo zato što iWork fajlovi nisu fajlovi, već paketi. Pakete Mac OS tretira kao fajlove, ali su u stvari folderi. Pri svakom čuvanju iWork čisti paket ujedno brišući .svn foldere unutar njega što napravi pravi mali nered sa SVN-om. iWork '09 fajlovi su napokon pravi fajlove pa je verzionisanje moguće i bez prljavih trikova. *
 2. Full screen mod u Pages. Ovaj mod je super kada želite da pišete, a da vam druge aplikacije ne odvlače pažnju. Pred vama je samo ono na čemu radite i ništa drugo. Iako postoji niz aplikacija koje nude sličnu funkcionalnost (WriteRoom, MacJournal itd), lepo je videti ovo kao dao Pages i izvedeno na Apple način.
 3. iWork.com sharing. Još uvek u beti, ali ideja o centralnom mestu za dokumente gde ljudi mogu brzo da ih pregledaju, skinu u formati koji njima odgovara i komentarišu deluje jako dobro. No, da bi se stvarno videla vrednost ovakvog servisa treba ga i koristiti tako da ću se suzdržati od bilo kakvih komentara osim da cela stvar deluje zanimljivo.

Nema sumnje da je iWork napredovao sa novom verzijom i da se kreće u zanimljivom pravcu (iWork.com), ali sumnjam da ću upgradeovati u skorije vreme. Kao nekome ko office alate koristi relativno retko i za najosnovnije poslove, a već ima iWork '08, ovaj upgrade mi ne donosi dovoljno unapređenja kako bih opravdao trošak od $79.

* Tehnički se ništa nije promenilo - iWork i dalje koristi pakete, ali ih pri čuvanju ne čuva kao folder, već kao zip arhivu. Stari način je i dalje podržan i može se uključiti na Preferences dijalogu.

Vista - Boot Camp - Fusion

Pre par dana su nam stigle dve Vista licence, za nove laptope. Za razliku od starih mašina gde su Windows instalacije bile kasične virtualne mašine unutar Mac OS-a, sa novima smo odlučili da idemo na dual boot variajntu.

vista-bootcamp-fusion.jpg

Evo je procedura:

 1. Pokrenete Boot Camp Assistance aplikaciju (nalazi se u /Applications/Utilities) i kažete da želite novu Windows instalaciju. Aplikacija će vam omogućiti da kreirate novu particiju i nakon toga tražiti od vas da ubacite instalacioni disk i restartujete računar.
 2. Računar će se restartovati i ide klasična Windows instalacija (offtopic: da li sam se ja tripujem, ili Vista installer traži mnogo manje informacija od ranijih Windowsa?)
 3. Kada se instalacija završi i ulugujete se sa Windows nalogom, izbacite Windows i ubacite Leopard instalacioni disk koji ste dobili uz računar. Na disku se nalaze svi potrebni drajveri plus Boot Camp Control Panel alat. Ovaj alat vam omogućava da konfigurišete hardver i da restartujete računar tako da se pri sledećem startu pokreće Mac OS (Restart in Mac OS).

Nema cimanja sa više diskova sa drajverima, dodatnim softverom za particionisanje diska itd. Sve što je potrebno je Windows i Leopard instalacioni diskovi i malo vremena.

Veliki smor kod dual boot setupa je to što treba da restartujete računar u drugi OS ako vam treba neki fajl ili program. Takođe, ne možete da koristite paraleleno dva operativna sistema. Proizvođači alata za virtualizaciju su uvideli problem tako da sada alati kao što je VMware Fusion bez problema koriste postojeće Windows particije na disku i mogu da ih podignu kao virtualne mašine.

bootcamp-partition.jpg

I dva mala dodatka za kraj:

 1. Kada palite računar, možete birati particiju sa koje da se bootuje sistem tako što držite pritisnut taster Alt.
 2. Oliver mi reče da Boot Camp može da pravi problema ako je disk već particionisan. Nisam imao slične probleme, ali ipak prenosim - ako se Boot Camp buni, a vi imate više od jedne particije na disku, moguće da je to uzrok problema.

UPDATE: Zašto dual boot, a ne klasična virtualna mašina? Zato što ponekad Windowsu zatrebaju SVI dostupni resursi, kao za partijicu novog Call of Duty-ja na primer :)

call-of-duty.jpg

Versions

Nakon višemesečne javne bete, nedavno je objavljen Versions 1.0, novi grafički interfejs za rad sa Subversionom za Mac OS. Par dana posle Versions je postao i zvaničan SVN klijent u firmi zamenivši stari dobri SvnX, pre svega zahvaljujući Godži. Iscimao se čovek da nas sve odreda prebaci :)

Kao što rekoh, pre Versions svi smo koristili SvnX. SvnX je besplatan, lepo radi posao, ali mu je interfejs dosta čudan dok se ne naviknete, ponajviše zato što koristi prozor za svaki bitniji alat. Kada radite prost update na primer, verovatno ćete imati otvorena 3 prozora - Work Copies i Repositories koji su otvoreni po defaultu i prozor sa informacijama o samom Work Copyju kroz koji radite update. Mnogo, posebno ako dosta koristite ekspoze gde svaki nepotreban prozor samo pravi nered.

versions.png

Za razliku od njega, Versions nudi lep, klasičan single window interfejs na koji smo uglavnom navikli. Mogućnosti su standardne za alate ove vrste - tu je manje više sve što vam treba da biste radili sa work copyjima, repository browser koji omogućava direktan rad sa fajlovima unutar repositoryja, bez potrebe za work copyjem itd. Koliko sam imao prilike da primetim u zadnjih par nedelja korišćenja, Versions ne nudi ništa revolucionarno novo, ali je izvedba vrhunska što je sasvim dovoljno da vas navuče.

Evo par stvari koje se meni izuzetno sviđaju:

 1. Kada gledate listu izmenjenih fajlova u work copyju, ne dobijete flat listu već tačno vidite izmene u strukturi projekta.
 2. U bookmarks sekciji, Versions prikazuje broj modifikovanih fajlova (žuti mehurić) u samom work copyju i broj izmenjenih fajlova na serveru (plavi mehurić). Ovo jasno i glasno kaže da je neko commitovao izmene i da bi verovatno trebali da odradite update.
 3. Inspector olakšava rad sa svojstvima fajlova i foldera. Posebno je jednostavan ignore, nešto za šta sam ranije koristio komandnu liniju.
 4. Postoji niz alata koji se mogu koristiti za pregled diffova (FileMerge, TextWrangler itd). Versions vam omogućava da izaberete alata koji vam najviše odgovara.

Većih zamerki stvarno nemam, valjda zato što sam uz SvnX navikao da neke stvari kao što su konflikti i merge brancheva rešavam ručno... Voleo bih kada bi Versions imao alat koji olakšava te operacije, ali mogu da živim bez njega.

Najtoplija preporuka ekipi koja svakodnevno koristi SVN i treba joj dobro grafičko okruženje za rad sa istim. Versions je komercijalan alat i košta 39EUR.

Microsoft Word, evolucija

Često ćete na netu naleteti na situacije gde se Microsoft Word koristi kao primer softvera sa tonom opcija od kojih prosečan korisnik koristi samo jedan mali deo. Ono što ljudi često zaboravljaju je da je Word program koji se razvija već 20 godina i koji treba da odgovori na mnogo više izazova nego drugi softverski paketi zbog raznih scenarija u kojima se koristi i svog nasleđa.

Na ovoj stranici možete videti kako se Word menjao u zadnjih dvadesetak godina.

word.jpg

ecto i desktop vs web apps priča

ecto.jpgU zadnjih nedelju, dve sam nešto manje blogovao. Nije da nemam šta da kažem, nego nikako da pazarim ecto, a istekao mi trial. Jako brzo sam se navikao na ovaj mali alat i postao skoro zavisan.

Od kada sam se prebacio na Mac nekako mi desktop aplikacije više leže nego web aplikacije - kada nađem nešto dobro naviknem se i nema nazad. Preferiram Mail.app umesto webmaila, NetNewsWire umesto online RSS readera, ecto umesto WordPress interfejsa, iWork umesto Google Docsa, Adium umesto web chata i sličnih varijanti.

ecto radi i na Windowsu i na Macu i košta desetak eura. Lep mali alat po prihvaljivoj cenu.

NewsGator rešenja za RSS

NewsGator je kompanija koja stoji iza niza aplikacija i servisa koji rešavaju problem agregacije RSS sadržaja. Desktop pokrivaju FeedDemon i NewsGator Inbox za Windows, NetNewsWire za Mac, a na webu su NewsGator Online i NewsGator Go! Donedavno sam koristio NewsFire kao svoj primarni RSS reader, ali sam ga nedavno zamenio sa NetNewsWireom iz jednog jednostavnog razloga: sinhronizacija.

netnewswire.jpg

Sve NewsGator aplikacije koriste centralni server kako bi zapamtile feedove koje pratite, koje ste članke pročitali, a koje ne i isečke koje ste zabeležili. Pošto aktivno koristim dva desktop računara i dve mobilne sprave ovo je prilično zgodno. Ovu situaciju bi pokrio neki web bazirani čitač (Google Reader na primer), ali kada je RSS u pitanju preferiram desktop aplikacije.

Sve navedene aplikacije su zrele i predstavalju sam vrh na polju RSS čitača tako da tu nema potrebe puno da ih hvalim. Zadovoljiće potrebe i najzahtevnijih korisnika, a centralizovanost i činjenica da su sve aplikacije besplatne su samo razlog više da ih probate ako već niste.

AirPort Express i Airfoil

AirPort Express je stvarno lepa spravica. Pored toga što vam omogućava da bežično umrežite do 10 korisnika koji kasnije međusobno mogu da dele internet konekciju, fajlove, štampač, mrežni disk itd on ima jedan feature koji apsolutno obožavam - mogućnost da bežično streamuje zvuk sa računara na sobno ozvučenje.

U praksi to znači sledeće - ležim u krevetu i kuckam nešto na laptopu. Pomoću AirPorta imam net i pristup svim računarima i diskovima u stanu, a u isto vreme iz iTunesa muziku puštam direktno na sobno ozbučenje, bez ikakvih kablova.

Jedini problem koji dati setup ima je što samo iTunes može da streamuje zvuk na AirPort, ali i za to ima rešenje - Airfoil. To je mala aplikacija koja vam omogućava da steamujete zvuk iz bilo koje aplikacije ili sa celog sistema na jednu ili više AirPort Express sprava ili neki drugi računar. Ne može ni biti ni izgledati jednostavnije:

airfoil-in-action-1.jpg

Trenutno stanje - sedim na trosedu sa laptopom u krilu, radim na bateriji i slušam radio sa Last.fm-a (Lacuna Coil's similar artists radio). Nema ni jedan jebeni kabal blizu mene i stvarno sam happy zbog toga.

AirPort Express i Airfoil rade i na Windowsu i na Macu. Airfoil je shareware i košta $25 dok cena AirPort Expressa kod nas iznosi oko 9000 dinara.

Kombinacija grafičkog i komandnog interfejsa u praksi

Upravo sam primetio jednu zanimljivu stvar u načinu na koji koristim računar - umesto da kliknem na nekakvu ikonicu ili stavku iz nekog menija da bih došao do nečeg što mi treba obično je dovoljno da pritisnem jednu kombinaciju tastera i počnem da kucam šta mi treba i da to bude nađeno. Enter i ja već slušam pesmu koju želim ili imam program koji mi treba pokrenut. Koristim par aplikacija kako bih postigao da su mi stvari koje mi trebaju uvek na dohvat ruke, a da ne moram ni da pipnem miša.

Treba da pokrenem određenu aplikaciju

Kucam Ctrl + Space i počnem da kucam ime aplikacije. QuickSilver mi izlista sve dostupne aplikacije i jednostavno odaberem šta hoću da pokrenem.

Launch Application

Zahvaljujući ovome u Docku imam samo Finder i Trash. Nema potrebe za bilo kakvim prečicama.

Hoću da čujem određenu pesmu

Pritisnem F8 i počnem da kucam. CoverSutra će pretražiti albume, izvođače i imena pesama i rezultate složiti u preglednu listu.

Launch Song

U Firefoxu sam i hoću da posetim određeni sajt

Fokusiram address bar sa Cmd + L ili Ctrl + T za novi tab nakon čega je address bar automatski fokusiran i počnem da kucam. Firefox 3 (još uvek u beti u trenutku kada ovo pišem) filtrira moj history i lista stranice koje odgovaraju upitu.

Launch Page

Ovaj novi Firefox feature plus Google pretraga (Alt + K) su skroz promenili način na koji koristim browser. Više mi ni Bookmarks bar nije vidljiv. Ne treba mi...

Skitch, genijalan program za hvatanje shotova

Vreme koje mi je bilo potrebno da kreiram ovaj screenshot, prebacio u veličinu koja odgovara postovanju na ovom blogu, dodam senku na belu pozadinu, iskucam tekst i uploadujem ga na server - ne više od 15 sekundi:

Shot

Skitch je baš opasno dobro osmišljena mašina za pravljenje shotova. Pogledajte video (na dnu Skitch stranice) čisto da vidite šta sve ovaj porgram može i koliko je jednostavan za korišćenje.

Još uvek je u betu i treba vam invite da biste ga mogli probati. Ja sam svoj dobio kroz 2 dana nakon što sam ga zatražio, ali je najbrže da nađete nekog ko već ima Skitch i par pozivnica za podeliti (ja još uvek nemam).

Apsolutna preporuka!

VMware Fusion - Windows u Mac OS-u

Iako sam se u potpunosti prebacio na Mac pre nešto jače od godinu dana Windows mi je i dalje potreban zbog testiranja i e-bankinga. U početku sam imao jednu Windows mašinu koju sam koristio po potrebi, ali pošto je ona nedavno prebačena u kancelariju nije mi uvek na raspolaganju pa mi je trebalo neko drugo, po mogućnosti mobilno rešenje. VMware Fusion je platforma koja može da pogoni niz x86 baziranih operativnih sistema unutar Mac OS-a (Windows, razne distribucije Linuxa itd). Pored klasičnih mogućnosti koje se očekuju od slične platforme tu je jedan režim rada koji me je impresionirao - Unity mod. Klasičan pogled na virtualnu mašinu je operativni sistem unutar prozora ili u full screen modu:

VMware Fusion in Normal mode

Kada je virtuelna mašina u Unity modu ona je sakrivena, a prozori aplikacija iz nje su "izvučeni" i ubavečeni u Mac OS X okruženje poštujući (skoro) sva njegova pravila: ikonica u Docku, copy - paste između aplikacija koje se voze na dva odvojena OS-a, ekspoze...

VMware Fusion in Unity mode

Razlog zašto me taj režim oduševljava je činjenica da radi upravo onako kako bih očekivao da radi. Sve je na mestu. Za sada koristim samo IE za testiranje i eBanking. Ako se budemo odlučili da ozbiljno podržimo Windows + IIS + MSSQL kao activeCollab platformu trebaće mi i nešto više, ali za sada mi i ovo radi posao.

Btw, Windows XP virtualna mašina radi kao sat sa samo 128MB memorije :)

Budilnik

Pre neki dan sam prodao telefon i kako stvari stoje neću nabavljati drugi neko vreme tako da sam ostao bez još jedne stvarčice koju sam do sada uzimao zdravo za gotovo - alarma na telefonu. Programerska logika nalaže da sve svoje problem rešavaš programima ;) tako da sam pojurio neki lep alarm app za Mac. Ima ih dosta, ali sam downloadovao samo jedan i na njemu ostao. Fino je kada naletite na nešto što vam odgovara iz prve. Alarm Clock 2 je besplatan mali alat koji ima sve što od jedne takve aplikacije očekujem:

 • Mogućnost definisanja više različitih alarma koji mogu da se ponavljaju (recimo - za radne dane i za vikend)
 • Odabir neke prijatne melodije koja će se pustiti i koliko jako
 • Radi uvek u pozadini i nenametljiv je

Uz te osnovne funkcije Alarm Clock 2 ima i niz naprednih poput podrške za Apple Remote (mali daljinski koji dobijate uz svakog Maca) tako da ne morate da ustajete i bauljate do računara da biste pauzirali ili ugasili alarm, Easy Wake koji polako pojačava muziku kako bi vas što nežnije probudio, čita muziku iz iTunes libraryja itd. Ma bombonica...

Mene budi:

Alarm Clock 2

Ako me odbrojavanje ne probudi umilna melodija koja sledi sigurno hoće :) Buđenje zagarantovano.

Quicksilver

Quicksilver

Quicksilver je mali, ali jako moćan alat koji vam omogućava da brzo pristupate aplikacijama, komandama, manipulišete fajlova i štošta još. Filozofija ovog alata se u osnovi svodi na delovanje bez razmišljanja. Cilj je da se neki česti zadaci kao što je otvaranje fajla ili aplikacija (ma gde da se nalazili), mailovanje odabranih fajlova i slično automatizuje na taj način da se nakon određenog perioda čovek toliko navikne da zadatak i proces njegovog rešavanja biva potisnut i ostane samo rezultat. Ova filozofija je u skladu sa tvrdnjom da je tehnologija onoliko dobra koliko nam omogućava da zaboravimo stvari.

Iako je zaboravljanje u ovom slučaju dobra stvar jer čini rad lakšim, stvari postaju u najmanju ruku frustrirajuće kada alat na koji se toliko naviknemo da prestanemo da ga budemo svesni odjednom nemamo na raspolaganju. Ne samo da moramo da radimo "peške", već nas i znanje da postoji nešto što bi nam mnogostruko olakšalo rešavanje problema kljuca i ne možemo da se otarasimo misli - "E da ima to i to, ovo bih uradio bar 10x brže".

Danas sedam za računar da bih ubrzo skontao da mi iz nekog razloga Ctrl + Space ne izbacuje Quicksilver dijalog. Pogledam, Quicksilver je pokrenut (čuči u Menu baru), podešavanja - prečica je podešena na Ctrl + Space. Ali ne radi... Restart Quicksilvera. Ne radi. Logičan naredni korak je restart računara, ali pošto sam imao gomile otvorenih alata i bio u sred rešavanja jednog zadatka odustanem od restarta, kao - mogu bez Quicksilvera. Nisu prošla ni 3 minuta i već sam bio toliko isfrustriran da sam pogaosio sve i restarovao računar. Jednostavno ne vredi. Mučenje...

Mac OS X i Nokia N73

Mac OS X i iSync se jako lepo igraju sa raznim mobilnim uređajima omogućavajući krajnje jednostavnu integraciju računara i telefona. Telefon možete koristiti za pristup internetu, slanje SMS-a (što da se mučite sa tastaturom na telefonu kad su vam računar i prava tastatura pri ruci), sinhronizaciju podataka iz adresara i kalendara i tako dalje. Super je varijanta kada odete negde na klopu ili u šetnju i setite se da nešto morate da uradite. Ukucate to u telefon i kada se vratite samo sinhronizujete sa primarnim kalendarom. Što je najleše, to sve radi bez ikakvog dodatnog softvera i uz minimalna podešavanja.

iSync & Nokia N74

Danas sam tek saznao da je konačno i N73 zvanično podržan. Kada sam uzeo Mac N73 nije bio podržan pa sam koristio plugin koji je jedan od korisnika skuckao. Radilo je to sasvim fino - do jednom. Sitna "greška u kompjuteru" i kompletan imenik na telefonu i na računaru su bili obrisani. Naravno, kao i svaki iskusan korisnik računara nisam pravio backup pa se zato zadnjih mesec, dva svima izvinjavam i objašnjavam zašto više nemam njihov broj telefona.

Sad još samo da skontam zašto mi je opcija za slanje SMS-a u Address Booku onemogućena i sve će biti super. Da li brojevi moraju biti u određenom formatu da bi ih Address Book prepoznao ili je nešto drugo po sredi? Koristim standardan format: +381643464***.

PS: Umalo da zaboravim da izjavim dobrodošlicu još jednom switcheru. Nek' te mašinica služi lepo!

ZendStudio 5 - užasno spor

Ukoliko ste koristili ZendStudio 5 ili ZendStudio 5.1 na Windows XP mašini postoji velika mogućnost da ste imali problema da se ZS uspori do te mere da se više i ne može normalno raditi u njemu. No, ima rešenje...

Read More