Quicksilver

Quicksilver

Quicksilver je mali, ali jako moćan alat koji vam omogućava da brzo pristupate aplikacijama, komandama, manipulišete fajlova i štošta još. Filozofija ovog alata se u osnovi svodi na delovanje bez razmišljanja. Cilj je da se neki česti zadaci kao što je otvaranje fajla ili aplikacija (ma gde da se nalazili), mailovanje odabranih fajlova i slično automatizuje na taj način da se nakon određenog perioda čovek toliko navikne da zadatak i proces njegovog rešavanja biva potisnut i ostane samo rezultat. Ova filozofija je u skladu sa tvrdnjom da je tehnologija onoliko dobra koliko nam omogućava da zaboravimo stvari.

Iako je zaboravljanje u ovom slučaju dobra stvar jer čini rad lakšim, stvari postaju u najmanju ruku frustrirajuće kada alat na koji se toliko naviknemo da prestanemo da ga budemo svesni odjednom nemamo na raspolaganju. Ne samo da moramo da radimo "peške", već nas i znanje da postoji nešto što bi nam mnogostruko olakšalo rešavanje problema kljuca i ne možemo da se otarasimo misli - "E da ima to i to, ovo bih uradio bar 10x brže".

Danas sedam za računar da bih ubrzo skontao da mi iz nekog razloga Ctrl + Space ne izbacuje Quicksilver dijalog. Pogledam, Quicksilver je pokrenut (čuči u Menu baru), podešavanja - prečica je podešena na Ctrl + Space. Ali ne radi... Restart Quicksilvera. Ne radi. Logičan naredni korak je restart računara, ali pošto sam imao gomile otvorenih alata i bio u sred rešavanja jednog zadatka odustanem od restarta, kao - mogu bez Quicksilvera. Nisu prošla ni 3 minuta i već sam bio toliko isfrustriran da sam pogaosio sve i restarovao računar. Jednostavno ne vredi. Mučenje...