User Interface Win: Novi Air Port Utility

Ja i mreže smo dva pojma. Nikada me nisu interesovale, a pošto je Goran to preuzeo na sebe još od dana kada smo otpadali u Medija centru na Fakultetu tehničkih nauka, nisam imao ni potrebu da se sa njima bakćem (fala Godžo!)

Pošto je umreženost sastavni deo onoga što radim i načina na koji živim, silom prilika sam video niz kojekakvih panela za konfiguraciju mreže. Kroz firmu, stan i Kopaonik se izmenjalo dosta rutera u zadnjih 5, 6 godina i gotovo svi paneli za njihovo konfigurisanje su blagi užas: web aplikacije koje koriste IFRAME-ove, nisu upoznate sa JavaScriptom i mogućnošću asinhronog osvežavanja podataka itd. Bilo je tu i skupljih i jeftinijih rutera, ali su svi imali slično rešene panele za administraciju.

Krajem 2007. smo uzeli prvi AirPort Extreme za kancelariju i od tada smo gotovo isključivo na Apple mrežnoj opremi. Panel za upravljanje ovim uređajima je nativna aplikacija koja dolazi uz Mac OS i osvežava se kroz Software Update servis koji Apple pruža.

Najnovije osveženje AirPort Utility softvera (v6.0) moju trenutnu konekciju prikazuje ovako:

Airport utility

Iskusnom administratoru će se ovo verovatno učiniti kao čist eye candy, ali ljudima koji imaju kućne mreže ili vlasnicima malih firma, svaki korak ka pojednostavljenju rada i administracije mreža je i više nego dobrodošao. U vreme kada se proizvođači utrkuju ko će napraviti što komplikovaniji interfejs sa što više kriptično imenovanih opcija, pomak u ovom smeru je i više nego dobro došao.