VMware Fusion - Windows u Mac OS-u

Iako sam se u potpunosti prebacio na Mac pre nešto jače od godinu dana Windows mi je i dalje potreban zbog testiranja i e-bankinga. U početku sam imao jednu Windows mašinu koju sam koristio po potrebi, ali pošto je ona nedavno prebačena u kancelariju nije mi uvek na raspolaganju pa mi je trebalo neko drugo, po mogućnosti mobilno rešenje. VMware Fusion je platforma koja može da pogoni niz x86 baziranih operativnih sistema unutar Mac OS-a (Windows, razne distribucije Linuxa itd). Pored klasičnih mogućnosti koje se očekuju od slične platforme tu je jedan režim rada koji me je impresionirao - Unity mod. Klasičan pogled na virtualnu mašinu je operativni sistem unutar prozora ili u full screen modu:

VMware Fusion in Normal mode

Kada je virtuelna mašina u Unity modu ona je sakrivena, a prozori aplikacija iz nje su "izvučeni" i ubavečeni u Mac OS X okruženje poštujući (skoro) sva njegova pravila: ikonica u Docku, copy - paste između aplikacija koje se voze na dva odvojena OS-a, ekspoze...

VMware Fusion in Unity mode

Razlog zašto me taj režim oduševljava je činjenica da radi upravo onako kako bih očekivao da radi. Sve je na mestu. Za sada koristim samo IE za testiranje i eBanking. Ako se budemo odlučili da ozbiljno podržimo Windows + IIS + MSSQL kao activeCollab platformu trebaće mi i nešto više, ali za sada mi i ovo radi posao.

Btw, Windows XP virtualna mašina radi kao sat sa samo 128MB memorije :)