Kombinacija grafičkog i komandnog interfejsa u praksi

Upravo sam primetio jednu zanimljivu stvar u načinu na koji koristim računar - umesto da kliknem na nekakvu ikonicu ili stavku iz nekog menija da bih došao do nečeg što mi treba obično je dovoljno da pritisnem jednu kombinaciju tastera i počnem da kucam šta mi treba i da to bude nađeno. Enter i ja već slušam pesmu koju želim ili imam program koji mi treba pokrenut. Koristim par aplikacija kako bih postigao da su mi stvari koje mi trebaju uvek na dohvat ruke, a da ne moram ni da pipnem miša.

Treba da pokrenem određenu aplikaciju

Kucam Ctrl + Space i počnem da kucam ime aplikacije. QuickSilver mi izlista sve dostupne aplikacije i jednostavno odaberem šta hoću da pokrenem.

Launch Application

Zahvaljujući ovome u Docku imam samo Finder i Trash. Nema potrebe za bilo kakvim prečicama.

Hoću da čujem određenu pesmu

Pritisnem F8 i počnem da kucam. CoverSutra će pretražiti albume, izvođače i imena pesama i rezultate složiti u preglednu listu.

Launch Song

U Firefoxu sam i hoću da posetim određeni sajt

Fokusiram address bar sa Cmd + L ili Ctrl + T za novi tab nakon čega je address bar automatski fokusiran i počnem da kucam. Firefox 3 (još uvek u beti u trenutku kada ovo pišem) filtrira moj history i lista stranice koje odgovaraju upitu.

Launch Page

Ovaj novi Firefox feature plus Google pretraga (Alt + K) su skroz promenili način na koji koristim browser. Više mi ni Bookmarks bar nije vidljiv. Ne treba mi...