Toolkit 2010

Kada pogledam alate koje svakodnevno koristim za programiranje i podršku, nisu se promenili već duže vremena. Neki su unapređeni (novi Transmit, stabilan Sktich itd), neki i ne baš, ali se sam izbor nije promenio: Zend Studio je napredno PHP razvojno okruženje. Iako već par mesecima svi imamo licence za najnoviju verziju (v8), ja i dalje koristim stari 5.5. Neke navike teško umiru, kao i moja odvratnost prema svemu baziranom na Eclipse platformi.

Mogućnosti bez kojih ne bih mogao su Jump to Resource i Code Completion. Bez njih je rad na projektima koji imaju mnogo fajlova i klasa (kao što je activeCollab) stvarno muka.

Zend Studio 5

Skitch je najupeglaniji način da se napravi screenshot koji sam do sada video. Jeste da ne liči ni na jednu Mac aplikaciju, ali je zato savršeno dizajniran za posao koji radi.

Najbolje opcije - jednostavan resize i crop, lako označavanje delova na slici, kao i ugrađen sistem da se fajlovi lako uploaduju na neki od servisa za deljenje slika, kao i na neki FTP ili SFTP server. Takođe cool je i drag and drop opcija čuvanja fajlova; njega gotovo isključivo koristim i ne sećam se da li sam ikada koristio Skitchev ugrađeni Export alat.

Skitch

Versions je odličan Subversion klijent za Mac. Voleo bih da su neke stvari malo upeglanije (kao npr mogućnost da se odradi update više work copyja istovremeno, postojanje alata koji olakšava merge itd), ali je sve u svemu prilično zgodan alat i vredi cenu licence.

Main Versions.app Window

Transmit je FTP, SFTP, Amazon S3 itd klijent za Mac. Ono što mi najviše koristi je kolonalni prikaz, kako foldera u lokalu tako i remote foldera, dobar queue i činjenica da radi kako treba (ne puca, ne izostavlja fajlove i slične gluposti koje neki drugi FTP klijenti prave).

Transmit.app