Vista - Boot Camp - Fusion

Pre par dana su nam stigle dve Vista licence, za nove laptope. Za razliku od starih mašina gde su Windows instalacije bile kasične virtualne mašine unutar Mac OS-a, sa novima smo odlučili da idemo na dual boot variajntu.

vista-bootcamp-fusion.jpg

Evo je procedura:

  1. Pokrenete Boot Camp Assistance aplikaciju (nalazi se u /Applications/Utilities) i kažete da želite novu Windows instalaciju. Aplikacija će vam omogućiti da kreirate novu particiju i nakon toga tražiti od vas da ubacite instalacioni disk i restartujete računar.
  2. Računar će se restartovati i ide klasična Windows instalacija (offtopic: da li sam se ja tripujem, ili Vista installer traži mnogo manje informacija od ranijih Windowsa?)
  3. Kada se instalacija završi i ulugujete se sa Windows nalogom, izbacite Windows i ubacite Leopard instalacioni disk koji ste dobili uz računar. Na disku se nalaze svi potrebni drajveri plus Boot Camp Control Panel alat. Ovaj alat vam omogućava da konfigurišete hardver i da restartujete računar tako da se pri sledećem startu pokreće Mac OS (Restart in Mac OS).

Nema cimanja sa više diskova sa drajverima, dodatnim softverom za particionisanje diska itd. Sve što je potrebno je Windows i Leopard instalacioni diskovi i malo vremena.

Veliki smor kod dual boot setupa je to što treba da restartujete računar u drugi OS ako vam treba neki fajl ili program. Takođe, ne možete da koristite paraleleno dva operativna sistema. Proizvođači alata za virtualizaciju su uvideli problem tako da sada alati kao što je VMware Fusion bez problema koriste postojeće Windows particije na disku i mogu da ih podignu kao virtualne mašine.

bootcamp-partition.jpg

I dva mala dodatka za kraj:

  1. Kada palite računar, možete birati particiju sa koje da se bootuje sistem tako što držite pritisnut taster Alt.
  2. Oliver mi reče da Boot Camp može da pravi problema ako je disk već particionisan. Nisam imao slične probleme, ali ipak prenosim - ako se Boot Camp buni, a vi imate više od jedne particije na disku, moguće da je to uzrok problema.

UPDATE: Zašto dual boot, a ne klasična virtualna mašina? Zato što ponekad Windowsu zatrebaju SVI dostupni resursi, kao za partijicu novog Call of Duty-ja na primer :)

call-of-duty.jpg