iWork '09 fajlovi više nisu paketi

Od svih glasina o tome šta će biti predstavljeno na ovogodišnjem MacWorldu mene su najzanimljivije bile sledeće tri - novi Mac Mini, novi Cinema monitori i novi iWork. Od tri navedene samo je iWork stvarno i predstavljen. No dobro...

pages.png

Pošto uglavnom koristim Pages (Numbers i Keynote koristim kada moram), prevashodno su me zanimala unapređenja te aplikacije kao i potencijalne novosti koje iWork kao celina donosi. Evo tri koje su mi privukle pažnju:

  1. iWork '09 fajlovi više nisu paketi. Subversion koristim svakodnevno u radu sa kodom, ali je problem što se iWork '08 i Subversion ne slažu baš lepo zato što iWork fajlovi nisu fajlovi, već paketi. Pakete Mac OS tretira kao fajlove, ali su u stvari folderi. Pri svakom čuvanju iWork čisti paket ujedno brišući .svn foldere unutar njega što napravi pravi mali nered sa SVN-om. iWork '09 fajlovi su napokon pravi fajlove pa je verzionisanje moguće i bez prljavih trikova. *
  2. Full screen mod u Pages. Ovaj mod je super kada želite da pišete, a da vam druge aplikacije ne odvlače pažnju. Pred vama je samo ono na čemu radite i ništa drugo. Iako postoji niz aplikacija koje nude sličnu funkcionalnost (WriteRoom, MacJournal itd), lepo je videti ovo kao dao Pages i izvedeno na Apple način.
  3. iWork.com sharing. Još uvek u beti, ali ideja o centralnom mestu za dokumente gde ljudi mogu brzo da ih pregledaju, skinu u formati koji njima odgovara i komentarišu deluje jako dobro. No, da bi se stvarno videla vrednost ovakvog servisa treba ga i koristiti tako da ću se suzdržati od bilo kakvih komentara osim da cela stvar deluje zanimljivo.

Nema sumnje da je iWork napredovao sa novom verzijom i da se kreće u zanimljivom pravcu (iWork.com), ali sumnjam da ću upgradeovati u skorije vreme. Kao nekome ko office alate koristi relativno retko i za najosnovnije poslove, a već ima iWork '08, ovaj upgrade mi ne donosi dovoljno unapređenja kako bih opravdao trošak od $79.

* Tehnički se ništa nije promenilo - iWork i dalje koristi pakete, ali ih pri čuvanju ne čuva kao folder, već kao zip arhivu. Stari način je i dalje podržan i može se uključiti na Preferences dijalogu.