AirPort Express i Airfoil

AirPort Express je stvarno lepa spravica. Pored toga što vam omogućava da bežično umrežite do 10 korisnika koji kasnije međusobno mogu da dele internet konekciju, fajlove, štampač, mrežni disk itd on ima jedan feature koji apsolutno obožavam - mogućnost da bežično streamuje zvuk sa računara na sobno ozvučenje.

U praksi to znači sledeće - ležim u krevetu i kuckam nešto na laptopu. Pomoću AirPorta imam net i pristup svim računarima i diskovima u stanu, a u isto vreme iz iTunesa muziku puštam direktno na sobno ozbučenje, bez ikakvih kablova.

Jedini problem koji dati setup ima je što samo iTunes može da streamuje zvuk na AirPort, ali i za to ima rešenje - Airfoil. To je mala aplikacija koja vam omogućava da steamujete zvuk iz bilo koje aplikacije ili sa celog sistema na jednu ili više AirPort Express sprava ili neki drugi računar. Ne može ni biti ni izgledati jednostavnije:

airfoil-in-action-1.jpg

Trenutno stanje - sedim na trosedu sa laptopom u krilu, radim na bateriji i slušam radio sa Last.fm-a (Lacuna Coil's similar artists radio). Nema ni jedan jebeni kabal blizu mene i stvarno sam happy zbog toga.

AirPort Express i Airfoil rade i na Windowsu i na Macu. Airfoil je shareware i košta $25 dok cena AirPort Expressa kod nas iznosi oko 9000 dinara.