Šta očekujem od novog laptopa

​Početkom oktobra, moj laptop je napunio četiri godine. U pitanju je prva MacBook Pro generacija koja dolazi u unibody paketu (15"). Od kada je kupljen, "osvežio" sam ga dodavanjem SSD-a (apgrejd koji donosi skok u performansama kao kupovina računara novije generacije) i 8GB RAM-a, a bateriju sam silom prilika morao da menjam prošle godine pošto se stara "naduvala". 

macbook-pro-unibody-large.jpeg

Zahvaljujući tim dodacima, laptop me još uvek lepo služi, ali već lagano gledam da ga zamenim. Mislio sam da će odluka biti no-brainer kada Apple izbaci novu MBP generaciju, ali su me malo "zeznuli" - umesto da samo izmene form factor i učine laptop manjim (a cenu istom), oni su dodali Retina displej zahvaljujući kojem je računar postao osetno skuplji, a i sporiji u nekim svakodnevnim operacijama. Na taj način osveženi ne-Retina MBP je verovatno zadnji trzaj tog formata (znači, nije novi MBP), a sa novim Retina MBP-om ne dobijam ono što sam pre četiri godine dobio sa ovim laptopom (pouzdan računar koji me dobro služi niz godina). Zez...

To sve znači da ću još malo čekati na novi laptop, a do tad evo mojih očekivanja od novog računara:

  1. Bez džidža koje ne koristim: ne sećam se kada sam zadnji put koristio DVD, mrežni kabal ili Firewire. Možemo i bez toga (u MBP Retina to su već izbacili).
  2. Manji i lakši: sadašnji laptop mi nije ni veliki ni težak, ali ne postoji razlog da novi ne bude manji i lakši. Kada se izbace nepotrebne stvari, može se napraviti dovoljno mesta za veću bateriju, a da pritom finalni proizvod bude i manji (MBP Retina to već nudi).
  3. Baterija da drži duže:​ sa sadašnjim laptopom mogu da izvučem dva do tri sata rada. U zadnjih 4 godine baterije su dosta napredovale, tako da bih voleo da novi može bez većih problema da izvuče bar pet, šest sati (više je bolje).
  4. Brži u svakodnevnom radu: kada kupim novi računar, ne očekujem da sporije rešava neke stvari od starog računara. Na žalost, tu MBP Retina ima problem. Naime, potrebno je dosta snage da se ta rezolucija "nahrani" tako da osetno jači novi računar može da "štekne" kod nekih stvari koje ne muče stari računar. Rešiće se to vremenom, ali za sada je tako i to je ono što me najviše odvraća od kupovine Retina modela.
  5. Očekivan rok službe od bar četiri godine: kao i kod trenutnog laptopa, i od novog očekujem da bude relevantan kroz četiri godine. Na žalost, manje i kompaktnije znači i zatvorenije u Apple svetu, tako da sam računar treba odmah "nasvirati" (16GB RAM-a i jači procesor od prvog dana). Ovde se provlači i stavka #4. Ako računar dana ima problema sa nekim zadacima, ta situacije će se samo pogoršavati kako godine budu prolazile.

U suštini, ono što želim je osvežena verzija uređaja koji me danas dobro služi. Jedino očekivanje koje odstupa od računarske verzije "bržeg konja" je očekivanje da bude future proof, tj. da sadrži tehnologije koje danas nisu opšte rasprostranjene, ali očekujem da će biti kroz koju godinu (ekran visoke rezolucije pre svega).