Šta će doneti novi MacBook Pro?

Kada su izašli Unibody MacBookovi bili smo prvi koji su ih dobili kroz zvanične distributere. To veče smo bili u BG, pa smo u povratku svratili do kancelarije distributera da pokupimo računare, umesto da čekamo dostavu za 2, 3 dana. Čak ih ni devojka koja radi komercijalu i koja nas je dočekala nije pre videla otpakovane.

Đavo nam nije dao mira, pa smo ih otpakovali, da vidimo šta su to Steva i ekipa novo skuvali. I tako, stavimo lepo laptop na sto, kad će dovojka iz komercijale: "Mogu da ga pipnem?" I bi joj dozvoljeno da ga pipne :)

To je bilo pre 3+ godine i potpuno je očigledno da nas uskoro čeka refresh. Evo je lista stvari koja mislim da će se desiti novim MacBook Pro mašinama*:

  1. Optički drive leti. Mehanički je (vidi #2) i diktira debljinu uređaja. Apple će se sa takvim zadovoljstvom otarasiti optike već do kraja godine. Onaj kome treba optika može da kupi i prikači eksternu jedinicu, a Apple je već odavno ima u ponudi (od lansiranja Aira).
  2. Kako godine prolaze, u računarima je sve manje mehaničkih uređaja koje zamenjuju elektronski. Ventiralitori su nužno zlo još uvek, ali već danas se možemo otarasiti optičih uređaja (ničim, jer se retko koriste) i hard diskova (solid state uređajima).
  3. Solid state all the way (256GB+). Ako vam treba veliko skladište, prikačite eksterni disk.
  4. Duži vek baterije. Kada izbaci optiku i hard, Apple će imati više mesta da smesti veće baterije i lepše reši hlađenje novih procesora.
  5. Thunderbold all the way. Moj iMac ima dva Thunderbolt priključka, tako da će i MacBook Pro imati dva priključka.
  6. Ethernet leti. Prključak sam po sebi diktira debiljinu uređaja, a sada se mogu napraviti spoljne Ethernt kartice koje se na komp kače preko Thunderbolta.
  7. Šta još možemo da izbacimo? FireWire i PCMCIA? FireWire možda bude zamenjen manjim priključkom, ali PCMCIA kao oblik proširivanja više nije potreban zato što je tu Thunderbolt.
  8. Ratina display, možda ne u prvoj iteraciji novih MacBook Pro računara, ali definitivno vrlo skoro. Lion 10.7.3 je spreman za monitore male inčaže, a visoke rezolucije tako da je samo pitanje vremena kada će isti biti ugrađivani u MBP liniju proizvoda.

Smer razvoja je jasan: tanje, lakše, duže trajanje baterije, kvalitetnija slika. Procesori i memorije me baš i ne zanimaju - ionako se smenjuju mnogo češće nego form factor samog računara.

* Nisam hardveraš niti pratim koji novi procesori, grafičke i tipovi memorije izlaze. Ukratko: čipovi me ne zanimaju. Ono što me zanima je forma računara (jer je to bitno kupcima) i kako se pojedinačne tehnologije uklapaju u poslovnu strategiju i ponudu proizvođača. Apple je relativno lako pratiti, pošto i posle 15 godina ima istu ponudu modela. Voleo bih da i PC proizvođači umeju da budu toliko disciplinovani i fokusirani.

Four