Raspravljanje na internetu

Neko od samog početka nema ovakvih problema, neko skopča gde je problem jako brzo i nauči da ga izbegava, a nekome opet treba par godina da shvati da raspravljanje na internetu (i raspravljanje uopšte) ne vodi nigde.

Ima nešto duboko u prirodi nekih od nas što nas jednostavno tera da izguramo svoje bez obzira na cenu i uz rizik da nekog povredimo ili da ljudi koji prate diskusiju pomisle da smo najarogantnija kurčevita osoba koja je hodala planetom.

Svako misli da je u pravu i ima razloge zašto je zauzeo stav koji je zauzeo. Kada "pobedite" u diskusiji velika je verovatnoća da ste pogazili te razloge i iskustvo sagornika i na taj način ga povredili.

Internet kao medijum ne pomaže previše. Pošto se ne zahteva instant odgovor, a primarna forma komunikacije je tekst, imamo priliku da natene skrojimo svoje odgovore ne bismo li nekom tamo "pokazali". Može tu biti svega - direktnih prozivki, skrivenih strelica između redova, igre reči i mnogo čega drugog.

Kriv sam za mnoge slučajeve gde sam se upuštao u nepotrebne rasprave, traćio ljudima vreme, "peckao" druge učesnike i gurao svoje bez obzira na posledice koje je to moglo imati (a imalo je loše u niz navrata). Pripadam ovoj grupi kojoj trebaju godine da nauči da se raspravljanjem ništa ne postiže.

A sada ćete da me upucate jer ću čak i u ovakvom postu da pomenem lean. Jedna od osnovnih odlika lean pristupa je da gleda vrednost koju dajemo mušterijama. Mušterija može biti kupac, saradnik, čitalac - bilo ko ko ima dodira sa onim što vi proizvodite, pa makar to bila i poruka na forumu ili komentar na blogu.

Kada se rasprava gleda kroz vrednost koju donosi učesnicima (mušterijama) lako je videti momente kada ništa ne doprinosite, da su vaše poruke samo "isterivanje pravde" i "masaža ega". E to je momenat kada treba zgrabiti povodac i proštetati kera, oprati suđe ili uraditi nešto slično, što dalje od tastature.

PS: Početni razlog za ovaj tekst je neodoljiva potreba da okačim "Someone is wrong on the internet" sliku, ali ispade nešto više od toga što i nije tako loše. Zna li neko ko je autor da dodam credit? Ovaj primerak sam našao Google Image pretragom.