Priprema oglasa za posao

U zadnjih godinu, dve sam bio u prilici da napišem par oglasa za različita otvorena mesta u firmi. Daleko bilo da me je to učinilo ekspertom, ali kroz tih par oglasa i gledanje na oglase drugih firmi, iskristalisao se prost šablon za njihovo pisanje:

  • Ukratko opišite kompaniju i njenu delatnost. Cilj je da se, bez previše uvijanja i okolišanja, kaže čime se kompanija bavi i zašto bi to trebalo da bude zanimljivo kandidatu.
  • Navedite za koje mesto želite da nađete zaposlenog. Ime pozicije treba da bude relativno kratko (max par reči) i da bude jasno istaknuto (zaseban pasus, velika slova itd).
  • Nakon imena, opišite aktivnosti koje radno mesto uključuje. Lista bi trebalo da bude dovoljno opširna da lepo prikaže posao, a opet ne toliko dugačka da smori ljude.
  • Nako što ga opisali, kažete šta pružate kandidatu za obavljanje navedenog posla - fleksibilno radno vreme, prijatno okruženje, konkurentnu platu, bonuse i dodatke itd.
  • Na samom kraju, navedete tača očekivanja koja kandidat mora da zodovolji da biste ga uzeli u obzir - stručna sprema, poznavanje jezika, tehnologije, očekivano iskustvo, lokacija itd.

Svim ovim stavkama zatvarate krug - ko ste, šta vam treba, šta pružate za to i koja su vaša minimalna očekivanja. Primer oglasa koji prati ovaj šablon, a koji smo nedavno koristili da bismo popunili jedno otvoreno mesto možete videti u jednom starijem Area51 članku: Oglas za posao:

customer-replations-oglas.jpg

Za kraj samo napomena da je šablon iz prakse, ne iz HR udžbenika ili pravilnika neke kompanije. Dovoljno je opšt i jednostavan da se može primeniti na većinu oglasa, ali sam siguran da postoje i situacije kada neće raditi posao.

Ako imate neke dodatne primere ili komentare, znate šta vam je činiti :)