Microsoft i Yahoo!, to su srca dva...

Microsoftova ponuda da kupi Yahoo! za pišljivih 50-tak milijardi je prava žurka:

  1. Pokazuje koliko je Microsoft jak... A jak je kao crna zemlja.
  2. Trenutak je savršen. Yahoo! je na kolenima tako da je ponuda koja donosi masnu razliku akcionarima u stvari bagatela kada se stvar pogleda na duže staze. Akcionari će se najverovatnije okrenuti profitu, pre nego kompanijskim vrednostima i kulturi.
  3. Yahoo! koristi FreeBSD, Linux, PHP, MySQL i druga open source rešenja, dok je Microsoft kompanija koja koristi svoju platformu. Yahoo! je ipak previše velik da bi bio tek tako prepisan. Ako akvizicija prođe to će učiniti Microsoft jednim od najvećih korisnik open source rešenja danas.
  4. Ukoliko do akvizicije dođe da li će Yahoo! zadržati autonomiju ili će biti iskasapljen i delimično asimilovan, delimično prodat, a delimično odbačen kao višak?
  5. Cifre koje su u igri su ogromne - ne samo u $ već i u broju korisnika, procentima raznih tržišta koje drže itd. Prosečan čovek teško da može sebi da ih predstavi, a da ga ne zaboli glava (probajte sebi da predstavite 500M korisnika).
  6. Google spletkari.

Za koga navijam? Ovaj put za Microsoft. Naiskrenije sam fasciniran snagom te kompanije i onim što je ista sposobna da uradi.