Vremeplov

Pored silnih unapređenja kojima se Apple hvali krajnji korisnici će Leopard najverovatnije zapamtiti kao Mac OS koji je doneo Time Machine. Ok, možda ne svi, ali ja definitivno hoću.

Za neupućene - radi se o sistemu za backupovanje podataka, a karakteriše ga jednostavnost korišćenja i transparentnost. Potrebno je da odaberete disk na kome će se backupi skladištiti i to je manje više to. Još možete da podesite šta ne želite da se backupujete (muziku i filmove na primer) i da li da vas Time Machine obavesti o brisanju starih backupa (kada se disk napuni Time Machine će napraviti mesta tako što će obrisati najstariji nedeljni backup). Time se lista opcija manje više završava.

Stvar je u potpunosti automatizovana i dešava se u pozadini tako da korisnik ne treba da razmišlja o celom procesu. To je ono što je najjači adut ovog sistema - podaci su na sigurnom bez cimanja.

time-machine-backup.jpg

Pored toga što vam omogućava da iz backupa izvučete podatke koje ste možda greškom obrisali ili vam opet trebaju, Time Machine ima i jedan killer feature - mogućnost da u potpunosti restoreuje vaš korisnički nalog pomoću Migration Managera. Nešto se desi sa vašim OS-om i prisiljeni ste da ga reinstalirate? Nikakav problem - nakon instalacije čistog OS-a samo recite Migration Manageru da uveze podatke iz Time Machine backupa i to je to. Savršeno jednostavno i korisno.

Više tehničkih detalja o Time Machineu možete pročitati u ovom tekstu na MacKorisnik.com blogu.