Rad vikendom

Sedim u subotu sa dve ortakinje. Gledamo naj-momente američke reality show scene u 2007 godini, pijemo pivo i diskutujemo o globalnom zagađenju i pravima manjina u Srbiji (ko pogodi u kom delu ove rečenice lažem ima pivo). Nekako kroz priču dođemo do toga da sam taj dan bio u kancelariji (subota) i da sutra (nedalja) treba još da odem do kancelarije da pozavršavam neke stvari koje su mi ostale. Na pitanje “Zašto radiš vikendom?” nisam imao ništa pametnije da kažem osim:

Eto, jebi ga...

Kasnije sam malo razmislio i došao do sledećih razloga:

  1. Uglavnom nemam pametnija posla. Nisam od onih koji ne mogu bez ljudi, koji moraju da su u pokretu, oko kojih nešto mora da se dešava... Čak šta više, obično vikend tako namestim da dosta vremena provedem solo radeći na stvarima i igrajući se sa idejama koje mene interesuju. Te stvari su često vezane za posao. Pojednostavljeno - ne moram da radim, ali to želim.
  2. Volim to što radim i još uvek mi cela stvar pruža dovoljno izazova. Naravno, fokus se sada prebacio sa “napraviti nešto da radi” na “napraviti nešto izuzetno što radi i svaki dan pomerati granice”, ali to je i dalje ona dobra stara igra koju znam iz dana kada sam učio da programiram. Samo što sada živim od toga...
  3. Do pre neki mesec sam radio od kuće tako da još uvek nemam u glavi strogo definisanu granicu između posla i slobodnog vremena. Imam naviku da radim kada god mi se radi, kao i obrnuto - teško me je naterati da radim kada mi se ne radi.
  4. Radim za sebe i sve što uradim ili ne uradim se direktno oslikava na moj lični bottom line. Svaki, pa i najsitniji, feature koji dodam ili članak koji napišem na activeCollab sajtu potencijalno rezultuje u hiljadama dolara zarade na duže staze. Meni je to dovoljno motivacije.
  5. Dok se neki prijatelji trude da povuku jasnu granicu između posla i vremena koji mogu da posvete sebi ja još uvek ne osećam potrebu za time.

Meni dovoljno za sada. Ne kažem da se neki od mojih stavova neće promeniti u budućnosti, ali trenutno stvari stoje tako.