Mac OS X Leopard, najveći problemi

Početkom novembra stigla mi je kopija Leoparda (nova verzija Mac OS-a sa oznakom 10.5). Pošto po prvi put u životu upgradujem Mac OS nisam znao jedno zlatno pravilo - nikada ne gazite postojeći OS novom verzijom već napravite backup i instalirajte novu verziju na čist disk. Očekujući da će upgrade proći bez većih problema samo sam pregazio postojeći OS i završio sa sledećim problemima:

  • Sistem ima problema sa gašenjem. Prilikom Shut Down disk ostaje aktivan i drži mašinu budnom. Računar se tada mora hardverski ugasiti i pri sledećem startovanju prijavljuje Improper Shutdown grešku.
  • Photoshop puca odmah nakon startovanja. Moram li da opisujem svoju sreću što softver koji košta 650e (bez PDV-a) i koji svakodnevno koristim ne radi na mojoj primarnoj radnoj mašini?
  • Neki korisni plugini za Mail.app i Safari.app ne rade na novoj verziji operativnog sistema. Ako je za utehu kod ovih programa je Apple baš napravio značajna unapređenje. Plugine ćemo sačekati...
  • Još par sitnica kojih sada ne mogu da se setim.

Ouch!

Sve su ovo stvari koje će doći na svoje vremenom ili nakon što odradim čistu instalaciju sistem, ali opet me nervira što sam se zaleteo i sebi samo napravio posla.

Razvijam i prodajem softver, trebalo bi bolje da znam šta znači major upgrade bilo kog softverskog paketa i da se NIKADA ne treba zaletati na latest and greatest verziju do onog trenutka dok ne dobije bar prvi bug fix upgrade.