Tastatura i miš

Jedna od mojih osnovnih zahteva kad su tastature u pitanju je da tasteri imaju kratak hod jer sam skoro godinu dana radio na laptop tastaturi i toliko se navikao da kad uzmem "normalnu" tastaturu imam osećaj kao da sam prvi put u životu seo da nešto otkucam. I još jedna bitna stvar je da tastatura ne bude načičkana kojekavim glupostima (sasvim normalna pojava kod današnjih, "multimedijalnih" tastatura) već da bude jednostavna i elegantna. Godža je sredinom novembra uzeo prilično dobru Logitech tastaturu. Kratak hod tastera, kvalitetna izrada, diskretni dodatni tasteri, fin dizajn... Prava stvar! Planirao sam da uzmem istu takvu, ali sam video "naslednicu" i odlučio da kupim nju. Ono što pre kupovine nisam znao je da je ta tastatura bežična i da dolazi u paketu sa kvalitetnim mišem zajedno čineći Logitech UltraX™ Media Desktop. Lepa kombinacija (uz lepu cenu).

Osećaj pri kucanju je odličan. Kada pritisnete taster znate da ste to učinili, a zahvaljujući kratkom hodu kuca se izuzetno brzo i uz minimalan napor. Nekome će se tasteri možda učiniti malo tvrdima, ali to je sve stvar navike i ukusa. Raspored tastera je klasičan uz dodatnih 6 tastera u gornjem desnom uglu pomoću kojih se kontroliše player. Pored njih ova tastatura ima još jedan dodatni taster. U pitanju je Fn taster postavljen pored levog Windows tastera slično kao kod laptopa. Kad je on pristisnut F1 – F12 dobijaju nove mogućnosti koje možete sami podesiti po svojim potrebama. Fino i diskretno.

Miš je takođe odličan, ali defintivno nije u rangu igračkih miševa. Za svakodnevni rad je i više nego dobar. Problem je možda ako imate duge prste jer onda ne leži najbolje. Pored levog i desnog taster bez kojih se ne može tu je i točkić kojim možete da skrolujete i levo – desno plus dva dodatna tastera kod palca. Svi se mogu programirati.

Ono što ne znam u vezi ovog kompleta su domet i trajanje baterije, prvo zato što se nisam igrao, a drugo zato što komplet imam tek nešto manje od mesec dana. U prodavnici su mi rekli da su kvalitetne baterije dovoljne za više od tri meseca rada, ali to treba uzeti sa rezervom. Nisam još uspeo da potrošim baterije tako da ne mogu da potvrdim.

Jedini problem koji sam imao sa tastaturom je otkazivanje poslušnosti kada tastatura nije u istoj ravni sa receiverom. Miš nema tih problema. To u suštini i nije neki problem ako ne nosate tastaturu po celoj sobi već stoji gde joj je mesto – na stolu ispred monitora.

Najtoplija preporuka svima. Tastatura i miš odličnog kvaliteta koji uz to odlično i izgledaju.