Podešavanje Mail.app da koristi Reply All

Donedavno sam koristio Sparrow, ali ga je onda Google kupio i tu lepa priča o lepom mail klijentu sa svetlom budućnošću staje. Par nedelja nakon toga, prebacio sam se na Mail.app, kao nečemu što je najbliže dobrom email klijentu za šta znam (a nisam previše istraživao da budem iskren, nisam imao vremena).

Kada se sve sabere, Mail.app je jako dobar email klijent. Vide se godine i "tradicionalan" pristup tom tipu softvera, ali radi posao jako lepo u slučajevima kada koristite dosta mail adresa (meni se vremenom nakupilo pet). Pored niza stvari koje Mail.app radi lepo, jedna stvar me je dosta iritirala: ne postoji način da se aplikaciji kaže da koristi Reply All po defaultu kada odgovara preko tastaturne prečice (Cmd+R). Bar ne direktan…

Ono što može da se uradi je da se kroz Shortcuts panel Keyboard Preferences panela preslože prečice za Reply i Reply All komande:

Keyboard Shortucts

Keyboard Shortucts

Nakon restarta, Mail.app će pokupiti ta podešavanja i koristiti ih.

Fascinantno mi je da Apple misli da je korisnicima logično da je ovaj tip podešavanja centralizovan na nivou operativnog sistema, umesto da je na nivou aplikacije. Na isti način na koji su mislili da će iOS aplikacije dodavati svoja podešavanja u Preferences alat… Možda neke, ali vreme je pokazalo da ih korisnici očekuju u aplikacijama, ne na nivou operativnog sistema.

Bilo kako bilo, slagao se sa ovim pristupom ili ne, drago mi je da postoji jednostavno rešenje. Možda nekom ovaj savet bude koristan, ako ne za konkretan primer, onda za neki drugi slučaj gde treba da se "gaze" podrazumevane prečica.