Pisanje...

Krenuo sam da pišem jedan tekst koji se malo ozbiljnije bavi nekim formama pisanja (formalni dokumenti, naučni radovi i slično) i onda se zaprepastio koliko malo stvarno znam o pisanju. Kao programer retko se srećem sa blogovima namenjenim piscima, njihovim "best practices" listama i uopšteno idejom da se procesu pisanja pristupa na profesionalan način. Celu stvar uzimam manje više zdravo za gotovo:

  1. Naučili me u školi da pišem
  2. Relativno sam dobar u izražavanju ideja rečima
  3. Udri! Šta tu ima puno da se filozofira?

A opet, pisanje je prisutno mnogo duže od programiranja, start-upa, korisničkih interfejsa i ostalih tema koje pratim u zadnje vreme. I tu postoje pravila, prakse za koje se pouzdano zna da su dobre, ljudi prepuni iskustva čiji savete slobodno možeš usvojiti kao aksiome. Ima perioda kada znatno više pišem nego što programiram ili radim na interfejsima, ali ipak ne pratim pisanje toliko aktivno kao što pratim druge oblasti koje sam naveo. Greška koju bi trebalo da ispravim.

Možete li da mi preporučite neke resurse o pisanju? Knjige, blogove, sajtove? Iskopao sam tone materijala preko Googlea, ali bi opet preporuka dobro došla.

Uživajte u praznicima!