P2P iz Firefoxa

Prilično je česta situacija da neki fajl koji imam na računaru hoću da pošaljem prijatelju ili poznaniku (ili grupi prijatelja). Ako je manji fajl šaljem mailom, ako je veći uploadujem ga na server i šaljem link za download. Može li jednostavnije? AllPeers je moćna Firefox ekstenzija koja u sam Firefox ubacuje mehanizam za deljenje fajlova. Koliko se sad da videti iz screenshota i pročitati na sajtu način funkcionisanja je manje više jednostavan: imate grupe kontakata (prijatelja) i fajlove koje delite (organizovane u albume). AllPeers ne radi direktno sa fajlovima već sa informacijama o fajlovima koje uvezete u njega (nema brige o tome da neko može da vam se šeta po diskovima). Jednostavno odaberete koji prijatelji mogu pristupiti kojim fajlovima nakon čega oni dobijaju obaveštenje da imate nešto novo za njih i mogu da počnu da ih skidaju.

Za deljenje fajlova se koristi popularni BitTorrent, a uz AllPeers dolazi i potpuno funkcionalan BitTorrent klijent za Firefox.

Koliko sam mogao da vidim AllPeers nema javne hubove, mogućnost masovne pretrage i slično već je baš okrenut ka deljenju fajlova između ljudi koji se znaju. No, videćemo kojim putem će dalji razvoj krenuti pošto AllPeers još nije u potpunosti gotov, a i iza njega stoji kompanija koja nekako treba da plaća račune (ili jednostavno želi da budu kupljena).

Više informacija na blogu, a ako ste zainteresovani možete da se prijavite na listu i dobijete obaveštenje kad AllPeers bude spreman za javno testiranje.

Offtopic: Ovo je još jedan dokaz da Mozilla nije samo browser ili email klijent već kompletna platforma za razvoj softvera koji se oslanja na internet.