O duvanu

Kao što rekoh, cigarete sam ostavio početkom novembra prošle godine. Iako sam to planirao duže vreme tada su primetno počele da mi škode. Kao da mi neko ceo dan sedi na grudima. Odvratan osećaj! Znao sam jednu stvar: od smanjivanja i varijantu "evo danas ću samo dve" nema ništa. Tako se cigarete ne ostavljaju (znam pošto sam pre par godina već ostavio cigarete na dva meseca). Kojekakve preparate za ostavljanje duvana koji se prodaju nisam hteo ni da probam. Ne volim medikamente ;) Jednostano sam rekao da više ne pušim i kraj. Prvih par dana sam se mašao za džep, u više navrata, posebno kad bi seli u neki lokal da "odmorimo" dolazilo mi je da opet zapalim. Kad god bi mi dolazila takva želja samo bi mi trebalo da se setim šta sam počeo i da ću jednog dana sebi biti zahvalan.

Tako je vremenom nepušenje preraslo u naviku ;) Sada mi je potpuno neobično da vidim nekog ko puši. Zašto bi bilo ko to radio? Ta navika, pored toga što je štetna i što predstavlja veliki, kako zdravstveni tako i finansijski problem mi se sada čini potpuno suvišna i čak glupa.

Sada mislim tako, do pre par meseci nisam. Što kaže jedan prijatelj: "čim zapališ više nisi sam". Tada sam mislio da će najveći problem kod ostavljanja cigareta biti prevazilaženje te psihičke zavisnost... Kada si jednostavno sam ili razmišljaš o nečemu, radiš za računarom, piješ kafu i kada cigareta dođe samo da bi se nešto radilo, ne iz fizičke potrebe. Bio sam u pravu, to i jeste bio najveći problem, ali sam ga prevazišao. Uvek se pocetiš šta radiš i da to radiš zbog sebe.

Ovo uopšte nisam napisao kako bih prozivao pušače, hvalio se ili bilo šta slično tome. Jednostavno, to je jedna od pametnijih stvari koje sam uradio prošle godine.

Uz to, želeo bih da predstavim STOP, Srpski tim za odbranu od pušenja. Kada me je Istok zamolio da mu instaliram jedan blog nisam znao šta će mu. Ideju apsolutno podržavam i spreman sam da pomognem koliko je to u mojoj moći, što na promociji, izradi sajta, hostingu, domenu ili kako god već mogu.

Prijateljski savet: ostavite duvan. Učinite uslugu sebi i ljudima s kojima ste bliski.