Novi prostor #5

Sinoć smo se malo promuvali po novom prosotoru da vidimo kako napreduju radovi i jedna stvar koju sam odmah primetio je šuma kojekakvih kablova i cevi na sve strane koja je još uvek vidljiva jer nisu postavljene gipsane ploče u predsoblju koje će ih zakloniti.

Od svih tih kablova i cevi, najzanimljivi su mi oni koji su potrebni za neke igračkice koje smo želeli da imamo:

  1. Već pominjana centralna klima. Može da se programira da počne sa hlađenjem ili dogrevanjem u tačno određeno vreme, dostigne željenu temperaturu u kompletnom prostoru i kasnije je održava.
  2. Brava sa čitačem otiska prsta pošto mene odjednom izuzetno mrzi da se cimam sa ključevima. Keyless entry i daljinsko otključavanje i zaključavanje vrata (na automobilu) razmazi čoveka. Čak sam juče, prilazeći stanu, podsvesno kliknuo na dugme za otključavanje automobila očekujući da mi otključa vrata od stana.
  3. Video nadzor sa mogućnošću daljinskog otvaranja vrata postavljenog pored monitora koji prikazuje ko je pred vratima. Da se zna ko je pred vratima pre nego što mu se ista (ne) otvore.
  4. Master prekidač kod izlaznih vrata koji gasi sva svetla i granu struje u kuhinji koja opslužuje ploču i rernu. Zadnja osoba koja izlazi iz kancelarije ne mora da proverava da li je sve pogašeno, već može samo da prebaci jedan prekidač i time završi ceo posao.

Sad jedva čekam da vidim kako sve to radi u praksi.