Notes.app je promenio način na koji radim

Danas je prošlo tačno mesec dana kako koristim (sad već i ne toliko) novi Notes.app kao beležnicu. Ranije sam imao manje ili više uspešne pokušaje da beležim to do liste, draftove blog postova itd: Evernote nekada davno (čak sam imao i pretplatu), Moleskine blokče za ideje i liste, DIY štampane daily tasks liste, posebni tagovi za beleške unutar dnevnika (Day One) itd. Ni jedan od tih pokušaja se nije primio na duže staze. 

Mogu nadugačko da tupim zašto se nisu primile ili da ukratko opišem jednu stvar koja se primila - vođenje dnevnika. Bolje to drugo…

day-one-stats.png

Razlog zašto mislim da se to desilo je zato što je Day One sveprisutan (na telefonu i na računaru), izuzetno jednostavan za korišćenje i omogućava praćenje progresa (na kalendaru se vide dani za koje su izostali unosi). Sam Day One nije dobar za vođenje beleški i listi zato što nije pravljen za to (doh!). Tagovi nisu folderi, nema podršku za to do liste unutar teksta, više slika i kompletno je fokusiran na timeline. 

Kada sam na leto video predstavljanje nove Notes aplikacije, video sam stvari koje volim kod Day One: jednostavnost, sveprisutnost i feature set koji je dovoljan da bude koristan, ali ne i opterećujuć (Evernote npr pati od viška mogućnosti po meni), ali skroz okrenut vođenju beleški. 

Sistem

Nisam počeo da koristim Notes sa određenim sistemom na umu, već su stvari lagano sedale na svoje mesto. Ne sumnjam da će se i dalje menjati, ali evo kako mi sada izgledaju folderi:

Notes - Pošto ovaj folder ne može da se preimenuje ili obriše, u njega trpam stvari kojima ne mogu da nađem mesto u ostalom folderima. Nema toga puno, ali eto - skrasilo se tu.

To do - Većinu beleški u ovom folderu čine stranice sa listama svakodnevnih zadataka. Naslov je datum u GGGG/MM/DD formatu, a sami zadaci su složeni kao najobičnija lista sa štiklicama. Ukoliko neki zadatak nisam stigao da rešim tog dana, već moram da ga odložim za sutra, samo ga prenesem u novi dan. 

Pored dnevnih zadataka, ovde su i stranice sa listama i beleškama za sastanke koje imam sa timovima i kolegama. Ukoliko mi nešto padne na pamet da treba da popričam sa nekim, ja zapišem umesto da se nadam da ću se toga setiti kada se sastanemo.

Blog - Različite ideje i manje ili više razrađeni tekstovi za ovaj i Active Collab blog. Ovaj tekst je danima čamio i sazrevao u ovom folderu (po datumu screenshota dole, bar od 4. januara, možda i duže).

Projekat XYZ - Niz beleški vezanih za stvari koji nisu svakodnevno aktuelne, tipa Vikendica, Zimovanje i slično. Pošto su ove liste retko aktuelne, vrlo brzo bi potonule unutar To Do foldera, pa zato imaju svoje foldere. Bude tu svašta - od listi stvari koje treba poneti na planinu do šema koji pokaziju princip rada toplotnih pumpi tipa vazduh - voda.

Naglašavanje

Retko imam potrebe za time, ali kada treba vizuelno da istaknem belešku ili deo beleške, koristi emoji (⌃+⌘+Space otvara insert emoji popup) ili bojim tekst (⌘+T otvara font dijalog). Lista beleški levo ignoriše boju teksta (tako da crveni naslov u belešci neće biti crven i u listi), ali zato uredno prikazuje emoji karakter. Par eksplozijica 💥 ili crvenih znakova uzvika ❗️ su obično dovoljno da privuku pažnju.

Nedostaci

Stvari koje nedostaju i koje bih želeo da vidim:

  1. Mogućnost podešavanja fonta pošto je font u Mac verziji presitan. Cmd++ odradi posao, ali postaje zamorno da to radim za svaki note,
  2. Mogućnost da se odredi sortiranje po folderu. Default (i jedino) podešavanje je da su beleške koje su najsvežije izmenjene na vrhu. To mi radi posao u nekim slučajevima, ali postoji par foldera gde bih želeo da su beleške sortiranje po imenu ili da mogu da zakačim neke od beleški na vrh liste. 

Obično Apple ostavi ove stvari kao podesive za napredne korisnike kojima nije problem da se igraju sa defaults komandom. DefaultNoteFont stvarno postoji, ali je u formatu koji ja ne umem da izmenim u ovom momentu (nisam Mac OS developer). Opcija za sortiranje ne postoji. Nadam se da će sledeća verzija Notes aplikacije pokriti ove manjkavosti ili ih bar učiniti lako izmenjivim kroz defaults.

Zaključak

Možda na papiru Notes aplikacija deluje "tanko" zato što nema napredne mogućnosti kao neke od drugih aplikacija, ali mi baš dosta pomaže. Napokon imam sistem kako za trajne beleške (dnevnik) tako i za tekuće stvari (Notes).