Negacije (!PHP)

Stvarno me nervira kada moram da kucam:

if (!($user instanceof User))

Zašto jednostavno ne bih mogao da kucam:

if ($user not instanceof User)

Ili pak, ako već sanjarim:

unless $user instanceof User

Neki će reći da je u pitanju samo stvar šminke, neki da bi tako nešto samo zbunjivalo ljude (to je odgovor PHP internals ekipe na ovakve zahteve), a opet mi jako smeta taj jedan uzvičnik i dva para zagrada viška. Negacije me toliko nerviraju, da imam jednu malu igru gde uvek gledam kako da izbegnem negacije i uzvučnike kada god je to moguće, a to se ponekada završi sa previše ugneždenih IF-ova, što i nije baš najlepša stvar za videti.

PHP nikada nije bio lep jezik, pa zašto bi to sada, posle toliko godina i toliko koda koji se danas vrte na njemu, postajao? Sada je čak i teže da se takve izmene uvode u jezik jer svaka izmena potencijalno ruši kompatibilnost sa kodom pisanim za starije verzije (a svi znamo šta to može da znači na primeru petice kojoj su trebale godine da pusti korenje baš zbog problema sa kompatibilnošću sa starim kodom).

Imam čudnu naviku da stvari kao što su jezici (ne samo programski), stil i slično ponekad opisijem materijalnim objektima. Tako opisan, PHP je jedna jako ćoškasta stvar koja zvoni sve u 16 kada je zakotrljaš. Iritira to što skoro pa i čujem tu zvonjavu kada programiram, a to je nešto što se neće promeniti uskoro, što zbog PHP internals ekipe i njihove vizije gde jezik treba da ide, što zbog popularnosti platforme i miliona redova koda "u divljini" koji treba da nastave da rade u novim verzijama jezika...

Jebi ga, trava je zelenija sa druge strane.