Fakulteti i programeri

Blackboard 1

Juče je bio prvi dan kako pozivamo ljude na ragovor za pozicije sistem administratora i C++ programera. Pored manje više klasičnih pitanja i priče o tome gde su do sada i šta radili, šta su im interesovanja itd, često se priča odmota i u nekim drugim smerovima, pa se može čuti koješta zanimljivo.

Tako smo, kroz priču o fakultetima (novosadskom Fakultetu tehničkih nauka i Prirodno-matematičkom fakultetu da budem određeniji) profesorskim garniturama na istim i sličnom, čuli zanimljivo mišljenje jednog od kandidata. On je pomenuo prilično zanimljiv problem, a to je da su fakulteti obrazovanje programera okrenuli skroz natraške.

Naime, njegovo mišljenje je da "klincima" treba dati neke higher level alate koje odmah mogu da koriste i od kojih odmah mogu da dobiju neki feedback. Dajte im SQL da vrše upite na neku sample bazu, Python da automatizuju neke svakodnevne računarske zadatke, bacite ih odmah na neko jednostavno GUI programiranje, naučite ih HTML-u i CSS-u... To je ono što ih verovatno zanima i to je ono što im može dati instant rezultate, čineći sve zanimljivim. Da se ne zaboravi i to da su oni studenti koje programiranje stvarno zanima verovatno već imali neko iskustvo sa tim stvarima, pa odmah mogu da krenu sa malo težim problemima ako predavači kod njih primete osnovu i dublje interesovanje.

Nakon što im je long hanging fruits postalo dostupno i kako polako stiču znanje da koriste te alate, onda se priča lagano širi na to šta stvarno stoji iza njih, i dalje produbljuje znanja. Matematika, fizika i sve ostalo dolazi tek na kraju, ako i tad.

Naši fakulteti naravno idu skroz obrnuto. Postoji niz slučajeva gde ljudi, koji su inače dobri programeri i praktičari, bivaju isfiltrirani akademskim predmetima, što zbog profesora koji "traže znanje", što zbog njihove lenjosti i manjka interesovanja za iste. Najbolji programeri koje znam imaju prilično fokusiranja interesovanja i ne vole da "gube vreme" na stvari koje ih ne zanimaju. Takav način funkcionisanja ih ne čini lošim programeri, ali ih često čini lošim studentima.

Iako se sa samim stavom ne slažem u potpunosti (dosta je sve uprošćeno i sve nosi svoj set prednosti i mana), ima tu nešto. U svakom slučaju, zanimljiva tema za razmišljanje.