Muke poslodavaca

U zadnjih par dana sam pročitao dva teksta u kojima se ljudi žale kako je teško naći dobrog PHP programera za stalan posao. Prvo je tu tekst Gorana Pilipovića (aka Bluesman) - Posao programera, a onda i tekst Borisa Krstovića (aka boccio) sa naslovom Legalno zaposlenje, plata, kvalifikacije i još ponešto... Takođe, poznato je da Dinke traži iskusnog LAMP programera za stalno zaposlenje već duže vreme i da je cifra koja je u igri preko 1000 eura mesečno. Mislim da je osnovni problem sa kojim se njih trojica sreću u tome što traže prilično specifičan tip programera. Pride još traže i osobu koja je prilično dobra u tome što radi.

Web developeri imaju tu prednost u odnosu na ostale što jako lako dolaze do dobro plaćenog posla u solo varijantama. Da biste napravili dobar mali do srednje velik sajt ili web aplikaciju ne treba vam tim od 20 Java programera. Često vam je dovoljna jedna osoba, max dve do tri ukoliko hoćete i profesionalnog dizajnera, malo Flasha, bogat UI... Pošto su takvi poslovi i dalje prilično dobro plaćeni to web developere čini jako agilnim i pre svega skupim.

Dobar web developer sa određenim iskustvom, već stečenim kontaktima i reputacijom može da dođe do posla u vrednosti od par hiljada eura mesečno i da solo ili u saradnji sa prilično malim brojem saradnika izađe na kraj sa njim. Za to mu ne treba gazda. Stvarno je teško takmičiti se sa tim i pružiti bolju pogodbu.

Dobri web developeri sa dosta iskustva uglavnom već imaju dosta posla i uhodane priče koje guraju pa se i ne javljaju na oglase za posao.

Btw, najverovatnije su Goran, Boris i Dinke sopstveni posao započeli tako što su svom freelance poslu pristupili znatno ozbiljnije, osnovali firmu i zaposlili dodatne ljude kako bi izašli na kraj sa količinom posla koju dobijaju. Pitanje je da li bi oni sad, sa iskustvom i znanjem koje imaju pristali na platu od 1000 eura.