Dva daljunska upravljača

Yamaha YSP-1100 je sjajna sprava. 42 pojačala sa 42 zvučnika smeštena u jednoj kutiji u stanju su da projektuju souround zvuk i zamene gomilu kablova i kutija na koje ste osuđeni sa drugim souround uređajima. Kada sam čuo za koncept bio sam oduševljen - eto je jedna "pametna" kutija, manje što radi isto ili više. Sjajno! Ali pogledajte daljinski:

yamaha-remote.jpg

Na slici desno sam naznačio dugmad koju stvarno koristim. Sprava ima tonu mogućnosti, ali sve što mi treba su On/Off, izbor ulaza (TV ili AirPort) i podešavanje jačine. Pored svih napradnih mogućnosti (koje mogu da popune ceo jedan post) kada podvučem crtu ovaj uređaj koristim da čujem zvuk iz određenog izvora i to je sve. Ništa više i ništa manje od toga.

apple-remote.jpgS druge strane, Apple Remove ima samo šest dugmića, a ume da upravlja video bibliotekom, DVD i audio playerom i arhivom fotki. Ovde nema ni viška ni manjka dugmića - garantovano ćete koristiti svu dugmad, bez izuzetka. Iako u zavisnosti od toga šta radite dugmad mogu imati drugačiju funkciju sve je savršeno jasno i logično.

Ono što zameram proizvođačima kao što je Yamaha je što su po inerciji uzeli i napravili rešenje koje zahteva najmanje rada - složen daljinski. Kada su već napravili nešto tako dobro kao što je YSP zašto nisu otišli još jedan korak dalje i postarali se da celo iskustvo ima tu notu jednostavnosti i elegancije? Daleko bilo da je daljinski deal breaker, zvučnik je i dalje prva liga, ali bi i on bio fin detalj, šlag na tortu, nešto što kompletira i zaokružuje inače sjajno iskustvo.

Opet se vraćamo na to da je izuzetno teško praviti proste stvari koje imaju smisla. Razvoj nečeg takvog zahteva jasno definisanje granica, poštovanje istih i mnogo razmišljanje kako bi se ostalo unutar njih. Tada završite sa malim daljinskim koji radi sve što treba da radi, a ima 5 do 10 puta manje dugmadi od konkurenata.

Osim naravno ako vam daljunski treba za samoodbranu. U tom slušaju Yamaha + Sony čine ubitačanu kombinaciju kojoj Apple Remote ne može da prismrdi:

spremi-se-za-bol.jpg