BlackBerry Bold, prvi utisci

Pre desetak dana sam stari dobri Nokia E61 zamenio BlackBerry Boldom. Po svom konceptu, u pitanju su dosta slični aparati - poslovna klasa sa punom tastaturom i jakim fokusom na baratanje sa tekstom, pre svega emailom. Stvari koje mi se sviđaju:

  1. Push email. Mislio sam da će me smarati i da ću ga prečesto proveravatati, ali sam se prevario. Pošto je push u pitanju, nema šta da se proverava - samo bacite pogled na telefon i znate da li ima novih poruka ili ne. Kada neću da me smara, samo ga spakujem u futrolu ili "zaboravim" u susednoj sobi.
  2. Telefon dosta lepo izgleda i prilično je lagan za svoje dimenzije (po veličini je isti kao E61).
  3. Kuglica je jako zanimljiva. Većina ljudi koja je probala mi je rekla da im se ne sviđa, ali sve dođe na svoje kada se naviknete na osetljivost i malo čudan osećaj pod prstima. Meni lično je bolja od rešenja koja sam koristio na Nokia telefonima - joystick ili kursori.
  4. Osećaj pri kucanju je bolji u odnosu na E61 jer tastatura bolje leži pod prstima i pruža bolji feedback.
  5. Ekran je odličan, a defaultna tema u svoj svojoj jednostavnosti izgleda jako lepo.
  6. SMS je napravljen kao email inbox. Prepiske se automatski grupišu tako da na jednom ekranu imate kompletan razgovor, bez obzira na broj SMS-ova koje ste razmenili.
  7. Mini USD za kačenje na računar i punjenje. Zahvaljujući tome ne moram previše da se brinem o tome kako ću napuniti telefon čak i ako zaboravim punjač. O tome sam već pisao.
  8. Mogućnost da se definiše kada će telefon automatski da se pali i gasi. Pošto je u pitanju poslovna klasa telefona koje firme često kupuju zaposlenima, nije zgoreg reći kada ne želite da budete uzmeniravani u vezi posla.
  9. Možete da napišete svoje ime i prezime, kao i neki dodatni info koji će se prikazivati na glavnom ekranu kada je telefon zaključan. Rečenica kojom počinje Warheart je fino sela ;)

Stvari koje mi se ne sviđaju? Uglavnom sitnice, ali ništa toliko "ozbiljno" da bih o tome pisao. Uostalom, moje potrebe su skromne i od telefona ne očekujem ništa više osim da bude dobra sprava za komunikaciju - pre svega za telefoniranje, SMS i (možda) email. Multimedijalne mogućnosti ionako prepuštam specijalizovanim uređajima - iPod za muziku i foto aparat za fotkanje.

blackberry-bold.jpg

PS: Ovo nije review, već samo kratka lista stvari koje su mi zapele za oko u prvoj nedelji korišćenja. Ne trudim se da budem previše objektivan, već subjektivan pošto telefon ipak koristim ja :) Za detaljniju recenziju i objektivniji pogled na mogućnosti i tehničke karakteristike, pogedajte ovaj članak na Mobilnom Svetu.

PPS: Zahvaljujem se cool ekipi iz Somborskog VIP-a na odličnoj usluzi ;)