activeCollab - juče, danas, sutra

Pre par nedelja Robert me je zamolio da napišem tekst o tome šta se dešava sa activeCollab projektom od Nove Godine pa na ovamo i koji su planovi za bližu budućnost. Pošto u celoj priči ima dosta detalja ovaj post može malo da se oduži. Izvinjavam se zbog toga...

activeCollab

activeCollab 1.0

activeCollab se za sada vodi kao slobodna aplikacija otvorenog koda koja omogućava timovima koji sarađuju na projektima da posao odrade brže, bolje i uz manje stresa tako što centralizuje komunikaciju na jedno mesto. To mu dođe neka zvanična definicija.

activeCollab je lansiran krajem juna 2006. godine. Overio je naslovne stranice Digga, Techcruncha, Alexa.com, ima je jednu sekciju SitePoint newslettera samo za sebe (to mi jedna od dražih stvari) i bio pomenut na gomili malih i velikih sajtova. Takav uspeh možemo zahvaliti tome što je takav alat bio jako dugo očekivan i što se pojavio u odgovarajućoj "ambalaži" (slobodan, open source projekat).

Narednih pola godine je bilo prilično fino što se samog projekta tiče - izbačene su tri nove verzije sa testing verzijama između, broj korisnika i posetilaca se ustabilila i oko projekta se okupila prilično fina zajednica. Sve je ružičasto i cvetaju nam ruže.

Zašto uopšte rizikovati i menjati kompletan koncept ako ono što imamo već prilično lepo funkcioniše?

Problem nije bio ni u projektu ni u zajednici ni u klimi u kojoj se cela priča nalazila. Kao što rekoh, teško da je moglo bolje. Problem sam naravno ja :) Samom projektu nisam pristupio kao klasičnom open source projektu gde se o razvoju brine zajednica uz par lead developera koji donose najznačajnije odluke. Tada se činilo kao dobra ideja da nastavim rad na projektu solo dok ne dođe u stanje u kome bi zajednica mogla brzo i lako da se uključi. Tek naknadno sam skontao da je to bio samo izgovor kako bih i dalje imao kompletnu kontrolu nad projektom. Kao rezultat u narednim mesecima sam visio i po 12 sati dnevno za računarom i kompletno izgubio fokus na svim frontovima na kojima sam nešto radio (freelance, full time posao, activeCollab, ovaj blog...)

Promene

Novac

Ideja da ispreturam activeCollab tako da je u stanju da mi pruži stalan priliv novca kako bih mogao kompletno da mu se posvetim me je dugo kljuckala, ali sam odluku doneo gotovo preko noći. Jedno jutro sam se probudio i jednostavno znao šta treba da se uradi.

Desetak dana kasnije, kada su mi se misli slegde i kada sam bio siguran da je to ono što želim da uradim, napisao sam i objavio jedan, pa odmah i drugi post na activeCollab blogu u kome sam naglasio da će doći do promena u samom projektu i da se prebacujemo na zatvoreniji, komercijalan model. Ako imate vremena možete pročitajte komentare.

Reakcije baš variraju i po tonu i po intenzitetu. Nisam ni očekivao da će takva promeni proći bez oštre kritike. Uglavnom, reakcije se mogu svrstati u tri grupe:

  1. Sram vas bilo, prodali ste se. To što ste postigli bilo je samo zato što je activeCollab bio besplatna kopija Basecampa, a ovo što sada radite nikada neće poleteti.
  2. Meni svejedno...
  3. Cool. Nadamo da ćete pritisnuti i napraviti dobar proizvod, znatno bolji nego što je activeCollab sada.

Nisam ulazio u duboke diskusije i pravdanja. Dela su uvek imala veću težinu od reči tako da ćemo pustiti da novu verzija govori umesto nas. Pravdanjem i svađom nigde ne bismo došli.

Više vrednosti

activeCollab Alpha

Ja sam iskreno uveren da otvaranjem firme i komercijalizacijom projekta možemo da pružimo daleko više vrednosti nego kao open source projekat. U isto vreme ne treba zanemariti ni mogućnost zarade i rasta koja bi bila izuzetno otežana da smo ostali na starom modelu.

Par razloga zašto mislim da je ova promena više dobra nego loša:

  • Kao firma ćemo pružiti znatno više sigurnosti mušterijama - tu će uvek biti neko čiji će posao biti da im pomogne ako iskrsne bilo kakav problem, proizvod će biti konstantno unapređivan i kao veći tim ćemo moći da se posvetim i nekim stvarima koje bismo teško pokrili klasičnim open source model.
  • Mali tim sa jasnom vizijom može da se kreće znatno brže nego glomazna zajednica gde je za donošenje svake značajnije odluke potrebno par dana, ako ne i nedelja.
  • Za izuzetna dostignuća potrebi su izuzetni ljudi, a novac može dosta da pomogne kako biste ih okupili na jedno mesto. Pare same po sebi nisu presudne, ali mogu da skinu par briga sa vrata ljudima i pruže im odlične uslove za rad.

I tako...

Kako vreme prolazi tako se ljudi navikavaju i na ideju da activeCollab više neće biti besplatan. Iako nismo objavili ni jedan release od decembra prošle godine broj subscribera na blogu i newsletteru konstatno raste, imali smo odličan odziv na poziv za učešće u beta programu, a screenshot samo jednog sitnog elementa novog interfejsa je pobudio prilično veliko interesovanje.

Jedva čekam dan kada ćemo objaviti activeCollab 1.0 i izuzetno mi je drago što nisam jedini.

The End

Pokušao sam da skratim koliko sam mogao tako da sam verovatno preskočio nešto bitno ili neke stvari loše objasnio. Ako imate pitanja ili želite da se nekim delom priče detaljnije pozabavim samo guknite u komentarima.