Moj stav o SEO

U zadnje vreme ne viđam previše SEO priča, saveta i čuda. Možda je to zato što ne zujim po web dev forumima i što sam prilično isfiltrirao blogove koje pratim, a možda je i zato što se napokon prašina (ili mulj?) oko SEO smirila. Uostalom, nije ni bitno zašto sve manje nalećem na slične članke i teme. Ionako imam već izgrađen stav prema svemu tome i sumnjam da i jedan novi tekst ili guru mogu da ga promene.

Suština mog pogleda na celu priču je da SEO treba ignorisati. Pozicija na pretraživačima je rezultat nečega dobrog što radite, a ne nešto što treba da izmanipulišete. Stvari kao što je dobra tehnička realizacija sajta, čisti linkovi, pravilan odabir ključnih reči itd pomažu, ali definitivno ne dovoljno ako ono na čemu radite nije vredno nečije pažnje.

Dobar proizvod i usluga je ono što će (vremenom)​ dovesti do dobre pozicije na pretraživačima. Sve ostalo je po meni jalov posao i prazna priča (od koje neki konsultatni lepo žive, ali opet…).

​Napomena: Ovaj post je stari draft iz 2010. Moj stav se u međuvremenu nije promenio, tako da sam ga na brzinu osvežio i objavio.