Xinha Here!

Moram priznati, Xinha Here! je jako zanimljiva Firefox ekstenzija. Princip je prilično jednostavan: kliknete desnim tasterom miša na bilo koji textarea element na stranici, iz kontekst menija odaberete opciju Xinha Here! i u popupu dobijete punokrvni WYSIWYG HTML editor. Ovo baca kompletno novo svetlo na WYSIWYG HTML editore. Lično, do sada mi nije na pamet padala ideja da editor bude integrisan na nivou browsera, i to tako jednostavno i nenametljivo. Istina, poželeo sam u par navrata da Mozilla napravi i ugradi zvanični Gecko WYSIWYG u Firefox kako ne bih morao da se borim sa tikovima koje TinyMCE ima u Firefoxu (pri inicijalizaciji proverim da li je browser Firefox, ako jeste koristim njegov editor, u suprotnom koristim TinyMCE), ali mi definitivno nije padalo na pamet ovakvo rešenje (ekstenzija, ne zamenjuje originalni textarea element, otvara se u popupu).

Prednosti ovog pristupa su brojne: jedan editor za sve, nenametlji, ne vuče 200kb+ koda sa servera, mogu da se koriste znatno kompleksnije funkcije za interfejs editora (editor kao ekstenzija ima na raspolaganju XUL, JavaScript 1.6, pristup fajl sistemu i mnogo štošta slično što u web okruženju nema)...

Iako se sve ovo čini kao jako dobra ideja, dolazi relativno kasno pa se mora susresti sa nizom problema koje je uzrokovao "plain text" period: jako malo sajtova dozvoljava čist HTML i pribegava različitim metodama kako bi se od plain text unosa napravio HTML poput UBB koda, Textile sintakse i sličnog. Par razmišljanja na ovu temu:

  • Neki sajtovi stripuju sve osim par elementarnih tagova (formatiranje tekst, liste i citati, linkovi...) tako da bih definitivno voleo da vidim mogućnost menjanja modova (full, minimal...) uz možda mogućnost konfigurisanja dostupnih funkcija za svaki od profila.
  • Mnogo se češće koriste plain text sintakse kao što je UBB kod ili Textile nego čist HTML tako da bi ulazni i izlazni koverteri bili i više nego dobra stvar... Ovako nešto je definitivno moguće odraditi jer sličan pristup koristi editor koji dolazi uz novi vBulletin (WYSIWYG UBB editor).
  • Čak i da sajt dozvoljava HTML trebalo bi postojati mogućnost izbora izlaznog formata: HTML ili XHTML pošto se razlikuju i mogu da naruše validnost sajta ako se pomešaju.
  • Kvalitet izlaznog koda bi trebalo da bude visok. Ne želim da se igram sa editorom koji ubacuje <font> tagove na primer.

Mislim da je ovo samo početak i da će se vremenom naći odgovori na većinu problema koji su sada aktuelni za ovaj tip rešenja (spomenuti koverteri, kvalitet koda, modovi).