Stigle knjige sa Amazona

Dok sam bio na putu stigle su mi tri knjige sa Amazona. Poručivanje knjiga stvarno ne deluje kao nešto dovoljno zanimljivo da bi se o tome blogovali, ali ovo je bio omanji eksperiment pa da "dokumentujem rezultate". Od kada su se prvi put pojavile priče o tome da je na neki način špediter postao obavezan pri poručivanju sa Amazona i značajno podigao finalnu cenu koju plaćamo po knjizi nisam ništa poručivao. Nisam imao potrebe, a nije mi se baš ni cimalo previše pošto nisam znao koja je sada procedura u pitanju.

Pre dve nedelja sam odlučio da napravim omanji eksperiment i vidim kako cela stvar funkcioniše i koliko košta, da znam za ubuduće. Inače ne poručujem više od dve knjige, ali ovaj put sam poručio tri - ako se ispostavi da je cela stvar preskupa da mi na kraju bar ostanu zanimljive knjige. Za metod dostave sam izabrao kurirsku službu (skuplja varijanta). Amazonov total, sa troškovima dostave - $100.21.

Pre par dana cimaju iz špediterske firme i pitaju šta će sa carinom. Na pitanje "Postoji carina na knjige?" odgovor je naravno - "Postoji". "Ništa onda, gurajte. Pošaljite šta treba da se plati na taj i taj email pa ćemo rešiti". Tu su došli Zagreb i Niš pa sam sa manjim zakašnejnjem dobio instrukcije i platio šta je trebalo.

Troškovi:

  1. Skladištarina: 800din + PDV
  2. Špediterske usluge: 4000din + PDV
  3. Carina: nešto sitno preko 1700din
  4. Carinske takse: 280din
  5. Carinska garancija: 580din + PDV

Sve ukupno oko 8300 dinara. Na knjige koje sa troškovima dostave na Amazonu koštaju $100 plaćeno je još oko 100EUR, od kojih su najveći deo špediterske usluge i skladištarina.

Sa carinom i carinskim taksama sam skroz OK (iako mi strateški priča o carini na knjige nije baš najjasnija), ali hoće li mi neko objasniti kako se špediter uglavio u celu priču i po kom osnovu uzimaju šta uzimaju?

Zaključak eksperimenta: dobro ću razmisliti pre nego što sledeći put poručim nešto sa Amazona. Dobra stvar je da sada imam 3 jako zanimljive knjige za čitanje (pored Mavericks at Work koju trenutno čitam).

knjige.jpg