Putovanja i pos'o

​U zadnjih par godina dosta više putujem nego ranije. Mislim da od mog prvog zvaničnog godišnjeg odmora 2009. godine nije prošao ceo mesec, a da negde nisam otišao bar na produženi vikend. 

Svestan sam da takvo "preterivanje" sa putovanjima nije održivo samo po sebi, pa eksperimentišem u raznim varijantama i gledam da ga nekako uskladim sa poslom. 

Verovatno većini zvuči ludo da nosi posao na odmor. Međutim, ja na putovanja ne gledam samo kao na odmor i vreme kada ću da se isključim od svega, već kao na priliku da promenim okruženje, vidim i probam nešto novo. U takvim situcijama se često prebacim u neku drugu brzinu i mnogo bolje radim nego kada svakodnevno idem u kancelariju. Ili pak iskoristim vreme da eksperimentišem sa novim idejama za koje mi svakodnevica u Novom Sadu ne daje previše prostora.

​Treking na Cat Ba ostrvu, Vijetnam, sa sve laptopom u torbi

​Treking na Cat Ba ostrvu, Vijetnam, sa sve laptopom u torbi

Programiranje je posebno zahvalan posao što se kombinovanja sa putovanjima tiče - mogu da radim danima, i da onda dođem jednom i commitujem masu izmena koje sam napravio i uskladim se sa stvarima koje je ostatak ekipe radio.

Posle par eksperimenata, ovo su stvari koje mi provereno ne rade posao:

  1. Putovanje kroz mnogo mesta bez dugog zadržavanja u njima. Tako smo putovali Azijom (9 država u 2 meseca) i nisam gotovo ništa radio jer jednostavno nigde nismo ostajali dovoljno dugo da imam želju da radim.
  2. Nošenje tableta umesto laptopa. Čuda kao što su iPad su gotovo beskorisna jer na njima ne mogu da radim stvari koje bih želeo da radim u datom momentu (programiranje, pisanje itd) i moram da se ograničim samo na ono što mogu da odradim online (podrška, email), kada sam online (ne tako često).

Jedina stvar koja mi radi posao je nošenje laptopa na put gde nismo previše u pokretu i gde s vremena na vreme imam pristup internetu.

Dodatak 2013:

Tekst gore je originalno napisan tokom 2010. godine, nakon jednonedeljne posete Rimu (do koga smo stigli stopom). Od tada sam se malo smirio što se putovanja tiče (iako i dalje dosta putujem), ali se nije promenilo to da na putovanja nosim laptop i radim. 

Od nekih novih activeCollab mogućnosti koje su na putovanjima nastala su automatska kalkulacija roka plaćanja (u Splitu), značajna unapređenja kalendara (nastalo u Grčkoj, izlazi u okviru activeCollab 4), novog modula za koji postoji velika šansa da postane naš novi proizvod (nastao na relaciji Bački Brestovac - Bor tokom novogodišnjih praznika) itd.

11" MacBook Air je idealan računar za putovanje kada želite da radite jer je gotovo neprimetno veći od iPada, a nudi sve što se od jednog laptopa očekuje. Ni 13" Retina MacBook Pro (moj trenutni laptop) nije deleko po praktičnosti.