Navika po navika

Leo Babauta sa Zen Habits kaže da navike treba menjati jednu po jednu, a ne odjednom odlučiti da želiš da "središ svoj život" i probati da guraš dosta izmena istovremeno. Savet je prilično jednostavan - jedna nova, jasno definisana dobra navika u 30 dana.

Treba jasno odrediti šta hoćeš da postigneš i definisati "okidač" - akciju koja prethodi navici. Na primer: "Kada završim sa kupatilom ujutro, oblačim se i idem da trčim". Na ovaj način tačno znaš šta prethodi navici i to služi kao podsetnik. Sama odluka ne sme biti interna, promrmljana sebi u bradu jer se na taj način lako od nje može odstupiti. Recite drugim ljudima šta želite da postignete i obaveštavajte ih o progresu (ovo sa obaveštavanjem mi deluje malo preterano, ali dobro - ko voli nek izvoli).

budilnik.jpg

Navika sa kojom sam počeo ovu godinu je redovno ustajanje. Od 3. januara svako jutro ustajem u isto vreme, bez obzira kada sam legao da spavam.

Ranije sam imao dosta problema sa spavanjem jer mi se često dešavalo da zamenim dan za noć, ali sam to sredio pre oko dve godine uvođenjem jasnog pravila - noć je za spavanje, tačka. Problem koji sada hoću da rešim je malo kasnije ustajanje pošto mi se često dešavalo da ustajem oko 9, max 10. Dok ja dođem k sebi, već je podne...

Letos sam probao da budem radikalan i redovno ustajem u 5. Super je kada ustaneš tako rano - niko ti ne smeta jer svi spavaju, nema ometanja tako da relativno lako ulaziš u flow itd. Problem je što si u 10 uveče desetkovan pa ako neko cima na piće ili odbijaš ili ćeš biti najumornija osoba u društvu koja samo želi da se dočepa kreveta. Status eksperimenta - propao u prvoj nedelji.

Zbog toga ovaj put nešto malo blaže i lakše - svako jutro ustajanje u 7. To vreme je mnogo realnije i do ponoći funkcionišeš skroz OK. Jutros je bio već 6-ti dan ustajem bez ikakvih problema u 7, a "okidač" je alarm na telefonu (neki sintetički, naporan zvuk).

Sledeći mesec ćemo videti nešto novo, možda po pitanju fizičke aktivnosti, zdravije ishrane ili "normalizacije" odnosa prema poslu.

PS: Kada malo bolje razmislim, tokom novembra i decembra sam usvojio jednu finu naviku - redovno čitanje knjiga. Razlog zašto sam ranije malo čitao knjige je zato što nisam imao knjiga koje me zanimaju. To se promenilo od kada sam opet počeo da poručujem literaturu sa Amazona, tako da mi je čitanje postalo deo svakodnevice.