MacBook Pro, Time Machine i migracija podataka

Danas smo se malo provozali do Beograda, da se vidimo sa drugarima, popričamo o novostima koje se spremaju za jednu od skorijih verzija activeCollab i, u povratku, pokupili nove laptope. Kako nam rekoše kod distributera, mi smo ćapili prve zvanično uvezene MacBook Proove poslednje generacije. Outgeek that! :)

mbp.jpg

Ranije, kada sam menjao mašinu ili reinstalirao operativni sistem trebalo mi je minimum par sati, a ponekad i dana da je natenane podesim - aplikacije, razvojno okruženje itd. Znam, može to i mnogo brže, ali jednostavno nikada nisam koristio alate kao što je Norton Ghost.

Od kada sam počeo da koristim Leopard koristim Time Machine - izuzetno lak način backupovanja sistema koji je po defaultu uključen u Mac OS. Zahvaljujući postojećem backupu i mogućnosti importovanja profila iz backupa na drugi računar, novi MacBook Pro je doveden u funkcionalno stanje za 15, 20 minuta. Sve što je trebalo da uradim je da uštekam disk na kome se nalazi Time Machine backup iMaca koga koristim u kancelariji i pustim aplikaciju da migrira podatke.

Stvari koje nisu uvezene, a da sam ih do sada primetio su:

  1. Podešavanja web servera nisu bila uvezena. httpd.conf, konfiguracioni fajl sa definicijama virtualnih hostova i hosts fajl samo ručno kopirao. Nakon restarta web servera sve je lepo proradilo.
  2. MySQL po defaultu nije bio startovan i nije migrirano podešavanje da se automatski startuje sa startovanjem računara.
  3. Morao sam ručno dodati latinicu i ćirilicu u Input meni.

To je manje više to za sada. Sve ostalo je, koliko vidim, na mestu - aplikacije, sistemska podešavanja, dokumenti, lozinke... Prijatno sam iznenađen koliko je ceo proces jednostavan i koliko vremena štedi.