Korisnici i zahtevi za novim mogućnostima

Kada traže novu funkcionalnost, tipično za korisnike je da predlažu rešenje, bez da detaljno iznesu sam problem. Na primer, korisnik će pre tražiti:

Mi bismo želeli da activeCollab podržava Markdown

umesto:

Sistem za unos teksta je dosta kabast u trenutnoj verziji vašeg softvera. Mi bismo želeli da možemo brzo i jednostavno da pišemo, bez da klikćemo na opcije u toolbaru. Takođe, jako su nam bitne liste, tabele i brzo ubacivanje linkova i slika

Možda malo čudan primer, ali je prilično dobar kao prikaz jedne stvari: rešenje koje korisnici traže nije nužno ono što stvarno i žele. U ovom konkretnom slučaju, rešenje možda nije sam Markdown (iako tako verovatno deluje nekom ko ima dosta iskustva sa istim), već pomeriti granice koliko dobro može vizuelni editor da se upegla i integriše.

U suštini, ovo stvarno nije problem ukoliko ne slušate slepo korisnike. Zahteve i predloge ne treba uzimati zdravo za gotovo, već treba naći problem koji bi taj zahtev rešio. U velikom broju slučajeva, sam problem može biti rešen na mnogo elegantniji i jednostavniji način od zatraženog rešenja i stvarno bi bilo šteta to propustiti samo zato što od drveća nismo uspeli da vidimo šumu.