iQWERTY?

Kao neko ko je već godinama koristio telefone sa QWERTY tastaturom (od Nokia E61 do BlackBerry sprava), ne mogu, a da ne obratim pažnju na sprave kao što su Nokia E7 i slične telefoni i da mi se na trenutnak ne učine primamljivim.

Na sadašnjem telefonu (iPhone 4) bih stvarno voleo da imam fizičku tastaturu. Svi znamo da je osećaj pri kucanju na parčetu plastike koja ne pruža nikakav taktilan feedback uvek za red veličina lošiji nego kucanje po stvarnim dugmićima. Zašto onda Apple na napravi telefon sa fizičkom tastaturom?

Minikey

Kada pogledam trackpad na novim Apple laptopima, Magic Trackpad, kao i ostale periferije koje prave, vidim da je Appleu stalo do taktilnog feedbacka koji ti uređaji pružaju korisniku. Svesni su ga i znaju da je poželjan. Da to nije tako, Magic Trackpad ne bi radio kako radi, već bi bio kao prikovan za površinu stola i ne bi imao hod pri kliku.

Keyboard trackpad

Dalje, za razliku od miševa gde nikako da "ubodu" pravi balans između forme i fukcionalnosti, Apple tastature su sjajne. Nakon što se uzme novi Mac za kancelariju, nemam problem da zamenim miš boljim (uglavnom padne neki gamerski Logitech), ali tastatura uvek ostaje. Čak i kada se uzme laptop i možemo da biramo bilo koju tastaturu, uvek uzmemo Apple tastaturu. Stvarno su dobre, tako da nije stvar u tome da li Apple ume da napravi dobru tastaturu ili ne.

2011.

Po mom mišljenju, razlog zašto Apple danas ne dodaje fizičku tastaturu nije ni hardverske ni softverske prirode, već se svodi na promene koje bi dodatni metod unosa i interakcije sa uređajem zahtevao. Ono što mi se ponekad desi da previdim u razmišljanju u tastaturama je to da tastature nisu samo za unos teksta, već su uređaj koji može da se koristi za upravljanje celim sistemom. To celu priču svodi na sledeća pitanja:

  1. Da li Apple upravljenje uređajem preko ekrana želi da proširi još jednim metodom interakcije (tastaturom)?
  2. Ukoliko to želi, šta je sve potrebno da uradi kako bi taj metod interakcije bio podjednako dobar, ako ne i bolji, od postojećeg?

I ja tu zakucam jer jednostavno ne vidim iOS kao nešto što će imati veliki benefit od tastature, osim pojednostavljenja unosa teksta. Nasuprot tome, vidim niz problema sa kojima bi se tim iza iOS-a trebao suočiti da bi učinio tastaturu pojednako dobrom kao trenutni način interakcije sa spravom (touch screen).

... and beyond

Ono što vidim umesto tastature je ekran koji pruža feedback na korisnikove komande. Tehnička izvodljivost toga na stranu (Apple ima dovoljno sredstava da tehnologiju potrebnu za takve ekrane razvije ili kupi, pre ili kasnije), ovim bi se značajno poboljšao osećaj pri kacanju teksta, ali i otvorila vrata za nivo interakcije koji sa tastaturom nikada ne bi bio moguć. Govorim o osećaju prelaska preko žice u GarageBand, o blagom osećaju nategnutosti pri ispaljivanju ptice u Angry Birds, o vibraciji pri eksploziji u nekoj igrici, o osećaju pulsa dok neka medicinska aplikacija skida podatke o krvnom pritisku sa eksternog uređaja prikačenog na iPad...

Kada razmišljam o tome, poželjnost fizičke tastature u touch svetu mi deluje u najmanju ruku kratkovido i ograničeno. Uveren sam da je Apple svestan potencijala koji ekrani koji umeju da "odgovore" imaju i da ulaže u njih. Ne bi me čak ni začudilo da postoje neki rani prototipi takvih sprava.

Samo je pitanje vremena kada će se iznaći način da se čulo dodira iskoristi ne samo za izdavanje komandi, već i za komunikaciju sa korisnikom. To je stvarno rešenje problema, ali ga korisnici nisu svesni jer ne razmišljaju u tom smeru i zato traže hardverske tastature.

Fina umetnost je korisnicima pružiti ono što žele, čak i kada nisu svesni šta stvarno žele. Na polju visokih tehnologija se upravo na tome zarađuju milijarde, ne na inertnom recikliranju i kopiranju starih rešenja. Zato danas Apple više vredi nego Microsoft, zato su Nokia i RIM u problemu, zato Ballmer ima problema da razume Apple itd, ali to je već neka druga priča.