iPod Touch je mnogo više od običnog mp3 playera!

iPod Screenshot

Juče sam sa prilično oduševljenja pisao o iPod Touchu i doživljaju koji isti pruža. Do tada sam se sa njim igrao "po propisima" koristeći samo stvari za koje Apple misli da mi trebaju i na način na koji Apple misli da bi trebalo da ih koristim. Ali iPod Touch može MNOGO više od toga... Pošto smo znali da je operativni sistem okresana verzija Mac OS-a, a treba nam da iPod normalno razrešava jedan host u lokalnoj mreži Godža nije bio lenj pa je otključao spravu kako bismo mogli da je podesimo po našim potrebema (tj. njegovim pošto on radi activeCollab interfejs za mobilne uređaje).

Kao side effect sada možemo da radimo sledeće:

  1. Instaliramo niz aplikacija specijalno pisanih za iPhone / iPod Touch, kao i neke klasične Unix aplikacije. Tu su appovi za email, chat, čitanje elektronskih knjige, dodatna podešavanja, ali i stvari tipa Apache, PHP, Python i gomila drugog softvera! Web server na playeru? Torrent klijent? Što da ne! ;)
  2. Dodamo aplikacije koje su inače dostupne na iPhoneu, ali ih Apple nije uvrstio u iPod Touch arsenal - mail, notes, Google Maps, vreme itd.
  3. Pomoću dodatnih aplikaciju sistem može dodatno da se podešava i tweakuje. Pozadine, ikonice, dodatni elementi u interfejsu - samo reci šta želiš!
  4. Možemo da se kačimo na spravu kroz SSH i radimo sve što nam padne na pamet. Unix bre! ;)

Screenshot uključen u ovaj post je napravljen pomoću ScreenShot aplikacije i skinut sa iPoda kroz SFTP pomoću Transmita. Opako, ha?