Da li su sva "pravila" bitna?

I juče i danas se na pomalo čudan način povukle pitanje pravila koja aplikacija nameće korisniku.

developers-guide.jpg

Konkretno, juče sam veći deo dana proveo radeći na dokumentaciji. Svaki članak se sastoji od naslova i sadržaja. U takvim situacijama aplikacije uglavnom zahtevaju od korisnika da unesu obe vrednosti pre nego što prihvate izmene. To je nametnuto pravilo koje korisnik mora da poštuje kako bi mogao da koristi sistem.

Naša aplikacija nije toliko stroga pa zahteva samo naslov što mi se, kao korisniku, pokazalo jako zgodnim. Umesto da završavam stranicu po stranicu, prvo sam kreirao niz stranica na kojima treba da radim prostim unošenjem naslova pa tek onda počeo da unosim sadržaj. Na taj način sam imao celu strukturu pred sobom i tačno znao šta treba da radim i kako napredujem. Da je aplikacija od mene zahtevala i unos sadržaja, pitanje je da li bih tako radio.

Jutros je osvanuo komentar na jednu temu gde se korisnici pitaju zašto jedan element u activeCollabu zahteva minimalno 3 slova dugačak naslov. Razmišljajući o tome šta i kako da odgovorim čoveku, zapitao sam se li su uošte ta pravila i bitna? Zašto sistem jednostavno ne bi puštao korisnika da ne unese vrednost?

Na primer, ako korisnik ubaci zadatak bez opisa, sistem može da stavi opis na neku podrazumevanu vrednost. Kada korisnik naknadno vidi unos, može da upotpuni podatke ako želi ili ostavi tako kako je ako mu to nije bitno...

Prijavi problema kao na slici ništa ne nedostaje, iako je kratak opis izostavljen. Sve što treba je tu:

no-summary.jpg

Kasnije, kada se detaljno pozabavi problemom, Goran može uzeti i izmeniti "[NO SUMMARY]" u "Nakon instalacije modula, keš se ne osveži što može praviti probleme pri učitavanju stilova" ili šta god da nađe kao stvaran uzrok problema.

Da sumiram, pitanje je da li su sva pravila koja ubacujemo u svoje aplikacije dobra? Da li bismo olakšali ili otežali korisniku time što bismo umesto forsiranog unosa omogućili da ostavi polje praznim? Koja su mesta u aplikaciji gde po inerciji dodajemo pravila koja nužno i ne pomažu i bez kojih se može?