Civilno služenje i papirologija

Danas sam napokon prikupio sve potrebne papire i predao zahtev za civilno služenje vojnog roka pa sam odlučio da zapišem šta je sve potrebno. Možda nekom pomogne ako ništa, a ono bar da se informiše unapred pošto znam dosta ljudi koje ova procedura tek čeka. Uglavnom, potrebno je sledeće:

  1. Kopija diplome. U zahtevu se navodi završen obrazovni nivo i započeti (ako recimo imate završenu srednju školu i na pola studija ste). Ukoliko ste student treba i fotokopija indeska - prva strana i zadnja overa semestra.
  2. Uverenje da ne posedujete dozvolu za nošenje oružja. Ova potvrda se diže u SUP-u.
  3. Uverenje da u zadnje 3 godine niste podnosili zahtev za dozvolu za nošenje oružja. Ova potvrda se diže u SUP-u. U slučaju novosadskog SUP-a prethodnu i ovu potvrdu pokriva jedno uverenje. Uverenje se čeka jedan dan.
  4. Uverenje da niste pravosnažno kažnjavani ili osuđivani za krivična dela koja podrazumevaju nasilje. Ova potvrda se diže u sudu. Na nju sam najviše čekao (4 dana).
  5. Potvrde o radnom odnosu članova uže porodice. Ja sam predao potvrde o radnom odnosu oca i majke iako u zahtevu može da se navede i brat i sestra. Ta uverenja oni dižu u firmama gde rade.

Kada prikupite tu dokumenaciju (ili pre, svejedno je) treba da uzmete obrazac u vojnom odseku koji popunjavate da bi podneli zahtev za civilno služenje.

Za dizanje većine uverenja treba da plaćate kojekakve administrativne takse (ništa krupno, ali ih ima više) tako da ima dosta žongliranja sa uplatnicama. Na samim šalterima će vam reći koliko i kome treba da uplatite.

Jedna bitna stvar u celoj priči - ako možete sami da nađete gde ćete da služite vojni rok to mnogo pomaže jer mogu da vas bace gde hoće (stražar u zabavištima gde radite po smenama itd). Odete u tu instituciju / firmu i tražite njihovu saglasnost. Ukoliko su saglasni dobijete dokument koji priližite uz kompletnu dokumentaciju.

Meni je za završavanje celog procesa bila potrebna jedna radna nedelja, ali to može da varira u zavisnosti od toga koliko morate da čekate na pojedina dokumenta.

To je manje više to. Nadam se da nekom pomaže bar da stekne uvid u to koliko je posla i vremena potrebno da se cela stvar završi.