Brz razvoj 101

Pogledajte log verzija 1password aplikacije za Mac: bar jedan release mesečno, uglavnom dva do tri, a nije Software as a Service! Svaka čast ekipi iz AgileBits, to se tako radi.

Osnovni princip se može sumirati u kratku "Bring value and bring it often" filozofiju koja je osnova svih agilnih metodologija razvoja. Najlepša stvar je što je takav razvoj ne samo dobar finansijski (gledano na duže staze), već i znatno zabavniji. Kada se pređe na brzu rotaciju verzija, razvoj postaje mnogo zanimljiviji pošto se stvari mnogo brže kreću i bivaju objavljene, a kupci zadovoljniji zato što ne moraju da čekaju mesecima na nove mogućnosti i ispravke.

Uvek sam "znao" (navodnici zato što ne treba mešati insinkt i znanje) da je baš takav pristup razvoju rešenje, ali nisam imao dve stvari:

  • Precizno definisano zašto je to dobro, sa finansijske strane. Rešenje nudi tradicionalna proizvodnja, koja na inventar i Work in Progress gleda kao na zarobljeni kapital i teži da ga smanji. Ista stvar je i sa softverom, gde su stvari na kojima se radi u stvari inventar. Što je kraće vremena nova mogućnost u razvoju (vremenski razmak između donošenja odluke da se nešto napravi do momenta kada je to dostupno korisnicima), to bolje.
  • Mogućnost da se nove verzije PHP aplikacije često objavljuju, a da to ne predstavlja problem korisnicima. Rešenje je auto-upgrade, a WordPress je celu ideju progurao u mase (sada svi očekuju to). Problem je što je to dosta spetljano kada je PHP u pitanju zbog ograničenja platforme, ali mislim da smo našli ključ i za to:

Activecollab manager

activeCollab Manager već od sledeće nedelje ulazi u (javno dostupnu) betu, zajedno sa activeCollab 3.0.2. Posle toga ide lagano peglanje kroz brzu rotaciju novih buildova, kako samog Managera tako i activeCollaba.

One speed, one gear: Go! :)