Borba protiv spam komentara

Par stvari koje sam koristio kada sam pravio sistem za borbu protiv spam komentara u skripti koja vozi activeCollab sajt:

  1. Svi komentari su SPAM dok se ne dokaže da je drugačije.
  2. Spamerima pucaju na linkove. Iz tog razloga svaki komentar koji sadrži URL treba da bude označen za moderaciju. Postoje dva mesta u koja spameri navode URL-ove - link do autorove lične stranice i sam tekst komentara. Ako u jednoj od te dve vrednosti naletite na "http://" ili "https://" odmah komentar označite za moderaciju.
  3. Ako naletite na više od 3 URL-a u komentaru zamolite autora da ispravi tekst komentara i smanji broj linkova. Čovek će to lako razumeti; bot baš i neće, a ovim ćete sprečiti ogromnu količinu komentara da ikada ulete u sistem što automatski smanjuje cimanje oko moderacije.
  4. Stari postovi su uglavnom meta spamera tako da unosi starije od 2 nedelje na kojima ne očekujete dalju diskusiju obavezno treba zaključati.

Ništa fancy, sve je jasno i logično, a najbolje u celoj priči je da rešenje koje koristi ove tehnike i pored svoje jednostavnosti zadržava ogroman broj SPAM komentara van sistema. Oni koji prođu se ručno moderišu, ali njih je stvarno malo tako da ni to nije neki veliki problem.