Recenziranje knjiga na blogu

Jedno vreme sam bio prepisan na The Simple Dollar blog, ali sam nakon par nedelja skontao da me novi tekstovi baš i ne privlače previše pa sam prestao da ga pratim. To naravno ne znači da je blog loš, samo da nisam u fazi da me zanimaju teme koje obrađuje dovoljno da bih ga redovno pratio. S vremena na vreme ipak odem i procunjam po sajtu jer znam da ima tona kvalitetnog sadržaja i uvek naletim na nešto zanimljivo.

Danas sam malo prošao kroz sekciju gde čovek recenzira knjige. Uglavnom piše o knjigama o finansijama (zanimljiva tema zbog cele ove priče o recesiji i razlozima zašto je do nje došlo), ali tu su i recenzije self improvement knjiga, knjiga o preduzetništvu, kreativnosti i srodnim temema.

Pored samih recenzija, ono što mi se učinilo jako zanimljivim je način na koji čovek recenzira knjige. Uglavnom je to tekst (ili serija tekstova) koji prate sledeće korake:

  1. Uvod - o autoru, knjizi, temi koja se pokriva i cilju koji knjiga želi da postigne.
  2. Šetnja kroz svako poglavlje uz kratak osvrt na najzanimljivije ideje iz tog poglavlja.
  3. Par finalnih komentara uz autorov odgovor na "Da li vredi kupiti ovu knjigu?" pitanje.

Pošto u zadnje vreme čitam dosta više nego ranije, pali mi je na pamet u par navrata da pišem o knjigama koje čitam, ali me uvek odvraća ideja da će se ti tekstovi svoditi samo na kratak opis knjige i prepiruku u fazonu - "Da, vredi uloženog vremena i ako vas interesuje oblast X obavezno pročitajte ovu knjigu". Može mnogo bolje...

Često je bolje usvojiti proveren pristup koji se već dobro pokazao nego kretati na svoju ruku pa metodom uzaludnog pokušaja tražiti nešto svoje što radi.