Tipovi ličnosti, Forerov efekat i horoskop

Hteo sam da napišem neki tekst o Myers Briggs tipologiji ličnosti. Čitajući razne povezane tekstove, naleteh i na tekst o manama testova ličnosti i nešto što se zove Forerov efekat pa sam odlučio da počnem od njega. Ovaj efekat je jako zanimljiv i pokazuje na osnovu kog "buga" u našim glavama horoskop i razni vidovnjaci, mediju i čarobnjaci uspevaju u tome što rade.

Forerov efekat se ogleda u tome da ljudi prihvataju maglovita i opšta tumačenja koja se mogu odnositi na veliki broj ljudi, kao na nešto što se odnosi na njih lično. Celu pojavu najbolje opisuje eksperiment koji je Forer izveo 1948. godine. On je dao test ličnosti svojim studentima i nakon toga, kompletno ignorišući njihove odgovore, svima izneo sledeću analizu (tekst je sklopljen iz horoskopa):

You have a need for other people to like and admire you, and yet you tend to be critical of yourself. While you have some personality weaknesses you are generally able to compensate for them. You have considerable unused capacity that you have not turned to your advantage. Disciplined and self-controlled on the outside, you tend to be worrisome and insecure on the inside. At times you have serious doubts as to whether you have made the right decision or done the right thing. You prefer a certain amount of change and variety and become dissatisfied when hemmed in by restrictions and limitations. You also pride yourself as an independent thinker; and do not accept others' statements without satisfactory proof. But you have found it unwise to be too frank in revealing yourself to others. At times you are extroverted, affable, and sociable, while at other times you are introverted, wary, and reserved. Some of your aspirations tend to be rather unrealistic.

Nakon toga ih je zamolio da ocene preciznost analize na skali od 1 - 5 gde je 5 odlično, 4 dobro itd. Prosek ocena je bio 4.26. Ponovljena testiranja koja su rađena u zadnjih pedeset godina i dalje daju rezultate koji se vrte oko 4.2. Na "preciznost" pozitivno utiču autoritet osobe koja radi "istraživanje", veći fokus na dobre nego na loše lične osobine i verovanje ispitanika da se analiza odnosi samo na njega, ne na grupu.

Toliko o tome koliko su tumačenja tipova ličnosti precizna i dobra :)

itnj-label.jpg

Ipak, sada kada znate da se pazite tumačenja, probajte Myers Briggs test - ako ništa, bar je zabavno. Nije baš čisto zezanje pošto se tipologija zasniva na Jungovim tipovima i dosta se koristi kao alat za određivanje idealne profesije, HR alat, za određivanje da li će partneri u firmi funkcionisati zajedno itd.

Kada dobijete tip (moj je INTJ ili INTP pošto dosta talasam na Judging - Perceiving osi) samo ukucajte na Google tip i naćićete gomilu tumačenja. Ako vas zanima šta tačno koje slovo znači, overite Myers Briggs Type Indicator čalanak na Wikipediji.