Standardi su validacija?

Bilo je ranije par zanimljivih diskusija na ovu temu kod nas. Koliko me sećanje služi ne toliko na blogovima, koliko na forumima. Da ne pričam da je ovo izuzetno popularna tema na stranim forumima i blogovima. Čitajući arhivirani unos na Asterisku koji postavlja jednostavno pitanje: "Web standardi = 100% validacija?" iz oktobra sad već prošle godine kao rekoh da napišem nešto i ja na tu temu. Doduše, ubeđen sam da neću reći skoro ništa novo, ali opet... Ponavljanje je majka nauke. Valjda ;) Ono čime se spomenuti tekst bavi je da li je prolazak na validator nužan da bi se moglo reći da je stranica urađena po standardima. Naravno da jeste! Zna se da su standardi daleko više od prolaska na validatoru, ali je upravo taj koraka, kada validator kaže: "This page is valid..." početak (u mnogim slučajevima čak kraj). Prvi korak ka onome za šta se može reći da je urađeno po standardima. Daleko bilo da je najvažniji, to nikada nisam tvrdio niti ću, ali kada dokument prođe validaciju to je znak da je posao, ili bar njegov deo dobro odrađen.

Ako ne prođe to može značiti samo jedno: postoji greška.

Čovek onda lepo sedne i ispravi grešku. Jer greška je greška i samim tim što je greška treblo bi da je ispravi :) Ignorisanje greške je po meni čista lenjost ili neprofesionalizam.

Ne razumem zašto je od procesa izrade validne stranice napravljen toliki bauk jer je to prilično jednostavno. Nikakva nuklearna fizika... Možda je problematično što često morate da se petljate sa samim kodom (nekima je to veliki problem jer su ih vizuelni editori previše razmazili)... Ne znam šta je tačno u pitanju, ali opet kažem da je to prilično jednostavan i brz postupak. Naterati nešto da prođe validaciju.

Napravite grešku u recimo Javi, PHPu, Cu... Kod nije po specifikaciji, znači ne može dalje. Dubi na glavi do kraja sveta, ali dok ne ispraviš grešku nećeš moći da nateraš program da radi. Zamislite da Java zajednica ima ovu dilemu.

Da li je kod po specifikaciji jezika nešto što mora svaki programer mora da obezbedi da bi program radio???

To bi bila veoma zanimljiva diskusija u svakom slučaju ;)

Browseri su razmazili developere pa im dozvolili da kojekakve gluposti budu prikazane na prihvatljiv ili očekivan način. Mislim da je velika greška što su nas njihovi proizvođači doveli u ovaj položaj.

Neko je u komentarima na spomenuti unos dao prilično lep primer. Odete u radnju i kupite CD. Izvadite ga iz kutije i utvrdite da je njegov prečnik 130mm umesto 120mm koliko standard propisuje. Ma koga je briga za to što disk nije po standardu (side effect je da ne možete da ga slušate na svom playeru) kada je muzika narezana na njega odlična.