Safari - najbolji browser za Mac OS

Nisam hteo da se igram sa Firefox 3 bar dok ne izađe Release Candidate. To se i desilo pre par dana (RC1 je dostupan za download ovde), ali sada apsolutno nemam želju da se cimam sa tim.

Firefox 2 mi se gušio sa GMailom pa sam neko vreme koristio Camino. Fin browser, ali mu nedostaju neke stvarčice (reoderovanje tabova, Undo Close Tab i upotrebljiv Find on Page ponajviše) pa sam uporedo sa njim počeo da koristim i Safari. Kroz par dana više nije bilo sumnja - Safari šije svaki browser na Macu!

Sa verzijom 3 Safari je dosta napredovao u svakom pogledju i pretenduje da bude najbolji browser dostupan na tržištu. Bogat je mogućnostima i po tom pitanju ne zaostaje ni za jednim trenutno dostupnim browserom, 100% je optimizovan za Mac (Keychain, Services, .Mac itd), a sa par dodataka može se podesiti da se ponaša na način na koji su korisnici ostalih browsera navikli (neke navike je teško iskoreniti).

Malo o dodacima koji Safariju dodaju stvari zbog kojih se ranije nisam prebacio na njega:

Saft je komercijalni dodatak koji pegla sve što sam ranije zamerao Safariju - otvaranje prozora u novom tabu, full screen mod i mnogo toga. Moglo bi se reći da Saft firefoksizuje Safari :) Lista mogućnosti i podešavanja koje Saft dodaje je impresivna i vredi svaki cent (Saft košta oko 9 eura).

saft.jpg

Inquisitor je suggestion alat za Search Box i radi slično kao auto-suggest opciji u Firefoxu, uz lepši interfejs i par dodataka. Ovaj dodatak je besplatan.

Picture 2.png

Za developere tu je develop meni koji u velikom meri zamenjuje Firebug + Web Developer ekstenzije. Development mogućnosti su integrisane u sam browser tako da nema overheada koji ekstenzije dodaju Firefoxu.

develop.png

Dodatak: Develop meni se uključuje na Advanced tabu Preferences dijaloga:

develop.jpg