Poruke u aplikacijama

Jedna od mojih loših navika pri razvoju web aplikacija je što sam mnogo koristio poruke tipa: "Poruka je uspešno unesena", "Zadatak je uspešno izvršen" i slično. Korisnik vidi dialog sa "ja sam uspeo" porukom, a ispod mu je izlistano par opcija tipa: "Nazad", "Naslovna", "Administracija" i slično na osnovu kojih se "vraća" u aplikaciju. Korisnicima jednostavno ne trebaju takva obaveštenja i smatraju ih totalnim viškom. Logika je prilično jednostavna: rekao sam ti šta da uradiš, ako ne uradiš javi, ako uradiš nemoj me smarati. Pored toga što takve poruke dodaju jedan nepotreban korak procesu koji bi sam po sebi trebao da bude iz jednog koraka one čine "izlet" iz same aplikacije, kao izuzetak. Takvi iskoraci su tu da se nešto jako bitno naglasi (kao recimo kritična greška) dok sama aplikacija treba da ima svoj tok. Ako je sve u redu taj tok ne treba prekidati.

Dve prethodne aplikacije koje sam razvio, kao i dve aplikacije koje trenutno razvijam izbegavaju ovakvo ponašanje. U početku mi je bilo malo neobično (iskorenjivanje višegodišnje navike), ali sad sam se u potpunosti navikao. Ove nove aplikacije će vam javiti kad je nešto pošlo naopako (podaci nisu uneseni, traženi objekat ne postoji i u slučajevima bilo kakve druge greške), ali ako je sve prošlo kako treba jednostavno će vas prebaciti na odgovarajuću stranicu.

Nisam baš preteran ekspert što se razvoja korisničkog interfejsa tiče jer su sva moja znanja zasnovana na iskustvu i par zanimljivih tekstova na koje sam slučajno nailazio tako da bi mi stvarno pomoglo ako bi neko poslao linkove ka kvalitetnom materijalu koji se bavi ovakvim i sličnim pitanjima. Znanja nikad dosta :)