Jednostavan trik za kreiranje novih fajlova

Kada sam se pre dve i po godine prebacivao sa Windowsa na Mac, jedna od prvih stvari koju sam primetio da mi nedostaje je mogućnost kreiranja novog fajla u folderu direktno iz Findera. U Windows Exploreru je to lako - desni klik kada ste folderu, pa iz New menija izabereš tip koji hoćeš da kreiraš.

Toga na Mac OS-u nema... U jednom momentu sam čak i kreirao Automator akciju za kreiranje novo fajla, ali je nisam previše koristio pošto je bila previše zavučena i nezgrapna. Čak je i otvaranje Terminala, navigacija do foldera i kucanje edit (ili mate u zavisnosti od toga koji sam tekst editor tada koristio) komande bilo zgodnije od nje.

Amater, šta reći :) Međutim, juče uzmem da pročitam stvari koje su mi ostale nepročitane i naletim na članak koji opisuje kako su različiti operativni sistemi pristupali odnosu fajl menadžera i aplikacija, kao i kreiranju novih fajla. Na kraju članka ima i jednostavan trik kako da omogućite lako kreiranje novih fajlova, kao i fajlova na osnovu šablona u Finderu.

Trik se oslanja na ugrađeno ponašanje u Finderu - kada krenete da premestite nešto iz zaključanog foldera, sistem će umesto premeštanja napraviti kopiju.

new-file-info.jpg

Ispratite sledeće korake i sve će vam biti jasno:

  1. Napravite folder "New File" negde gde vam neće smetati (ja sam ga stavio u svoj home folder)
  2. U njemu napravite niz praznih fajlova. Ja imam "New Text File.txt", "New PHP File.php" i "New HTML File.html" (plus jedan folder, čisto za testiranje)
  3. Desni klik na "New File" i otvorite Get Info dijalog. U General sekciji otkačite Locked opciju kao na slici
  4. Kada ste to završili, prevucite folder u Dock i kreirajte Stack

Sada je dovoljno da uzmete i prevučete fajl iz "New File" Stacka u folder gde želite da kreirate novi fajl i Finder će temo napraviti kopiju koju dalje možete da koristite kako vam je volja:

Najbolja stvar je što fajlovi ne moraju da budu prazni, pa možete imati i template. Uz to, niste ograničeni samo na fajlove. Imate strukturu foldera i fajlova koju uvek koristite za projekte? Kreirajte template folder, nabacajte u njega sve što inače koristite i to je to - celu strukturu ćete kasnije kopirati prostim prevlačenjem. Još jedna dobra stvar je da je folder zaključan, tako da nećete moći da greškom ispreturate, izmenite ili obrišete svoje fajlove. Da biste to mogli da uradite, moraćete prethodno da otključate folder što je dodatni stepen "zaštite" od brljanja.

new-file-stack.jpg

Toliko od mene. Pročitajte gore pomenuti članak za detalje i "teorijsku podlogu" o ovoj prilično jednostavnoj operaciji koja je iz nekog razloga uvek zakomplikovana na svim platformama.