iPad, utisci iz prve ruke

Pre koji mesec sam pisao o tome kako iPad nije sprava za prosečnog geeka i da je to glavni razlog razočarenju koje vlada među njima što se funkcionalnosti uređeja tiče. Iz nekog čudnog razloga, neko opšte očekivanje je da je iPad zamena za računar (nekom laptop, nekom desktop, a nekima i kombinacija) što definitivno nije, bar ne danas.

ipad.jpg

U četvrtak nam je stigao jedan primerak, pa sam se malo igrao sa spravom. I dalje stojim iza toga da ovo nije sprava za prosečnog geeka, kao i da nije zamena za računar. Čak šta više, mislim da je u ovom momentu najveća mana uređaja upravo zavisnost od računara. U trenutnom stanju, iPad je dodatak (sa kojim svi hoće da se igraju btw), nipošto zamena.

Ono što je lepa stvar je što je iPad izuzetno lako pokupiti u prolazu i koristiti. U ovih prvih par dana uglavnom ga koristim kada pravim pauzu. Pokupim ga, pa surfam, gledam clipove na YouTubeu, igram igrice itd dok odmaram na kauču ili terasi. Možda grešim, ali mislim da većina ljudi kojima računari nisu stavka u životu upravo tako žele da ih koriste: neobavezno, usput i za komunikaciju i laku razonodu, a ako baš mora, onda i da skuckaju neki mail ili dokument. To je ono gde iPad stvarno blista i šije sve trenutno dostupne uređaje.

Da budem potpuno iskren: iPad je v1 proizvod i to se jasno vidi. Set mogućnosti još uvek nije dovršen i ako želite nešto iole upotrebljivo, sačekajte drugi ili treću generaciju proizvoda. To inače važi za sve novotarije, ali mislim da ste to do sada već naučili.

Kao što već rekoh, po meni najveći nedostatak je to što je zavistan od računara. Trenutno ne postoji direktan način da se prebaci saržaj sa foto aparata ili telefona na njega, 3G verzija još uvek nije dostupna, pa nema pristupa netu bez wirelessa itd. To su stvari koje će biti pokrivene u narednim verzijama uređaja, a za sada dobijate sjajnu spravicu koja leži po stanu i koju možete koristiti u trenucima razonode ili poneti sa sobom na kraći put umesto laptopa.

Kako vreme bude prolazilo, ovakvi uređaji će postati sveprisutni i to je jedan od osnovnih razloga zašto sam želeo jedan baš danas, dok još uvek geekovi odmahuju glavom i trućaju o tome kako to nikada neće poleteti.